Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Ta hjälp av märkningsproffsen med uppföljningen

I nya Lagen om offentlig upphandling är det tillåtet att kräva märkning direkt. Märkningar är effektiva verktyg då de organisationer som står bakom miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar är proffs på uppföljning. De kan avlasta upphandlaren från en svår och tidskrävande del av upphandlingen. Det skriver Anna Norberg, Miljömärkning Sverige och Mathias Sylvan, jurist i en debattartikel i Upphandling24.

– Det är bråttom att rädda världen. Vi har bakom oss ett 2016 med ett Arktis som varit 20 grader varmare än normalt och hav och skogar som förlorar allt mer av sin biologiska mångfald. Att ställa tuffa miljökrav i upphandling är att bidra till en mer hållbar utveckling, säger Anna Norberg, Miljömärkning  Sverige.

Den nya lagen om offentlig upphandling, som börjar gälla 1 januari 2017, medger att upphandlande myndigheter som huvudregel får kräva märkning. Tidigare har man bara kunnat kräva de bakomliggande krav som gäller för en märkning, men inte själva märkningen. 

Här är tre fördelar med miljömärkning:

  1. Spara resurser, uppföljning ingår. Miljökrav är bara effektiva om de övervakas och följs upp.  
  2. Du behöver inte vara miljöexpert för att ställa tuffa krav. Märkningen garanterar att en produkt lever upp till stränga miljökrav och i vissa fall sociala krav. 
  3. Tydligare kommunikation. Svanen känns igen av 96 % av svenska konsumenter.