Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen på kontrollbesök i Halifax

Under 2016 fick Rentokil Initial Svanenlicens för Eco Lotion, en hudlotion för professionellt bruk till kunder i Norden. Den tillverkas på kontrakt av Sabel Cosmetics Ltd i Halifax, Storbritannien. I samband med att Rentokil Initials ansökan blev klar åkte vi till fabriken på ett kontrollbesök, som vi alltid gör i samband med att en produkt blir Svanenmärkt.

Vi vaknar upp i ett soligt Halifax och åker till Sabels fabrik som ligger i utkanten av staden. I receptionen möter vi Mark Kernan, Product Development Chemist på Rentokil Initial, vår kontaktperson för licensen. Mark bor i Liverpool och har kört upp för att delta på besöket. Han, precis som vi, ser fram emot dagens möte.

Syftet med kontrollbesök är att vi ska säkerställa att fabrikens kvalitetsrutiner och kontrollsystem är på plats och fungerar.

– Det är också värdefullt att vi träffar och får en förståelse för våra kunder och deras producenter, säger Ulf Eriksson.

Ulf är produktspecialist på Svanen för kosmetik och har tidigare varit på många kontrollbesök för kosmetiska produkter. Det är han håller i agendan och som har initierat mötet. Rentokil Initial har sedan tidigare andra Svanenmärkta produkter och känner till våra krav och sätt att arbeta. Men det är viktigt att, tillsammans med producenten, gå igenom rutinerna.

Rentokil Initial är en världsledande aktör inom hygienlösningar för företag och har verksamhet i över 60 länder. De har sedan tidigare Svanenmärkt tvålar och schampo och är glada över att nu även ha en Svanenmärkt hudlotion.

– Vi märker en stor efterfrågan av Svanenmärkta produkter i Norden. Anledningen till att vi valde att Svanenmärka hudlotionen är den stora efterfrågan från nordiska kunder. I Norden har ni kommit mycket längre än oss i Storbritannien vad gäller miljöaspekten vid B2B-upphandlingar, säger Mark.

I receptionen blir vi välkomnade av Wendy som jobbar inom Operations och är vår kontakt på Sabel. Vi träffar ägarna John, Simon och Stephanie i ett mötesrum. Sabel är ett familjeägt företag som grundades 1996 av John Abel, nu vd. Hans barn Stephanie och Simon anslöt sig senare till företaget och idag driver de rörelsen tillsammans. De gör en uppsjö av olika kosmetiska produkter, mestadels hårvård och kosmetiska produkter för andra företag, men även en del produkter med eget varumärke. Tillsammans går vi igenom Sabels rutiner och kontrollsystem, men även hur Rentokil Initial och Sabels samarbetar under ansökningsprocessen. Sabel arbetar enligt GMP (Good Manufacturing Practice),

– ... Något som underlättar när vi ska gå igenom rutiner och kontrollsystem, säger Ulf.

Vi klär sedan på oss skyddskläder och går ner för en rundvandring i fabriken. Den är 2 800 kvm, en relativt liten fabrik. Simon guidar oss runt i samma ordning som flödet av råvaror kommer in till att färdiga produkter står uppradade, paketerade och klara att transporteras iväg. Vid varje station stannar vi upp, Simon förklarar processen och kvalitetssystem, Ulf ställer frågor och nickar. Vi sticker snabbt in huvudet i labbet, eller "The hub of the company" som de kallar det, berättar Simon. Vidare till produktionslinorna, idag är det bland annat munskölj och hårvax som paketeras. Allt går undan och pallarna med färdigpaketerade produkter fylls snabbt på.

Tillbaka i konferensrummet rundar vi av med att sammanfatta besöket. Ulf konstaterar att allt verkar fungera tillfredställande och är nöjd med dagen. John och Simon ställer lite frågor om Svanen och hur vi tänker och utvecklar kriterier och önskar en sammanställning av kraven på ett enkelt sätt. Vi har alla fått en större förståelse för varandras verksamheter och dagen har varit ett värdefullt möte för oss alla. Vi tackar för oss och kliver ut i eftermiddagssolen. För att slippa ett tågbyte skjutsar Mark oss till Huddersfield och vi kör förbi gröna kullar, stenmurar och små samhällen. Den engelska landsbyggden visar sig från sin bästa sida, och vi är båda nöjda med både kontrollbesöket och snabbvisiten i Halifax.