Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Borgerliga män har bäst miljökunskaper

Svanen har låtit testa miljökunskaperna hos landets förtroendevalda i riksdagen. Det visar sig att männen i riksdagen har bättre provresultat än kvinnorna. Det finns också skillnad mellan blocken. Alliansen har bättre kunskaper än de rödgröna. I Alliansen får 44 % godkänt/väl godkänt, jämfört med 31 % av de rödgröna.

Bland männen uppnår 44 % godkänt/väl godkänt, bland kvinnorna 28 %. Men på frågan hur ofta de gör miljö- och klimatmedvetna val svarar 62 % av riksdagens män att de gör det varje dag jämfört med 76 % av kvinnorna.

– Det visar att kvinnorna är bättre på att utnyttja sina kunskaper i vardagen; de äter mer vegetariskt och köper mer miljömärkt och second hand. Så fler män måste börja leva som kvinnor och omsätta sitt vetande i handling, säger Nancy Holm, kommunikationschef på Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU-Blomman.

Tidigare har man låtit testa miljökunskaperna hos svenska folket. Hela 92 % fick underkänt. Detta trots att svenska konsumenter tycker att det är viktigt att leva hållbart.

När samma prov gjordes i riksdagen fick 62 % underkänt.

– Även om resultatet är lågt så är det ändå hoppfullt att våra riksdagsledamöter har bättre kunskaper än genomsnittet. Ska vi fatta de viktiga besluten för miljö- och klimatfrågor så måste vi ha medvetna personer på plats, för det är bråttom, säger Nancy Holm.

Svanen genomför Världens viktigaste klassrum,  ett initiativ vars syfte är att sprida inspiration om hållbarhetsfrågor, där kan du också göra provet. I Almedalen bjuder Svanen in till seminariet Världens viktigaste lektion. Lärare är Gudrun Schyman, (FI), Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen och Pär Holmgren, klimatexpert. Pär Lernström, programledare Idol, är moderator.

För kommentarer: Nancy Holm, 070- 717 65 32.

Presskontakt: Anna Norberg, 0762-62 54 90.

Om riksdagsenkäten: Antal svarande är 75 riksdagsledamöter, 50 män 25 kvinnor.  Att det är  män från  Alliansen som uppnår högre resultat är ett antagande utifrån andelen svarande från respektive kön.