Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanens EM-tips

Nä, vi tänker inte komma med några tips på matchresultat. Däremot några tankar om hur EM-festen kan bli lite mer miljöanpassad.

Samla ihop vänner och familj och titta på matcherna tillsammans. Det är inte bara roligare – det sparar dessutom energi. Ju färre tv-apparater som står på, desto bättre för miljön.

Ännu ett plus för både miljön och för er fotbolls-fans är det så klart om ni tittar på en miljömärkt tv. Samsung har flera modeller som är märkta med Svanen och EU-Blomman.

Och vad är det då som är så bra med dem? Jo, självklart är de klimatsmarta. Både vid tillverkningen, där vi ställer krav på utsläpp av växthusgaser, och vid användning då de är energisnåla. Svanen förbjuder också hormonstörande ftalater som ofta används som mjukgörare i plaster, t ex i kablar och sladdar. Apparaterna får inte heller innehålla flamskyddsmedel som orsakar genetiska förändringar (mutagena), är cancerframkallande eller skadliga för fortplantningen. Flamskyddsmedel med dessa egenskaper kan annars spridas då de samlas i det damm som tv-apparaterna alstrar.

– Med Svanenmärkt tv har du bättre koll på att ditt damm inte innehåller farliga ämnen. Det är skönt med tanke på att barn gärna leker nära golvet där dammet samlas. Barns hud är tunn och extra känslig, liksom deras luftvägar som inte är färdigutvecklade, och barn bör skyddas från onödig exponering, säger Ove Jansson, miljömärkare på Svanen.

Ett annat EM-tips går till familjens yngsta medlemmar – nämligen Liberos Svanenmärkta EM-blöjor. Lagom till EM-festen har de lanserat ett gäng blöjor med fotbolls-tema. Självklart är dessa, liksom deras övriga sortiment, märkta med Svanen.

Heja Sverige, nu kör vi!