Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Nu kan även bilar ta in på spa i Varberg

I kurorten Varberg satsar Bildepån på spa-upplevelser för bilägare. Deras nybyggda tvättanläggning klarar Svanens tuffa krav för fordonstvättar.

Det är ingen vanlig biltvätt som möter besökaren. Den 35 meter långa automatiska tvättgatan har designats som en svart låda. Gröna klätterväxter kommer med vårens ankomst börja växa uppför sidan. På taket finns solceller för elproduktion och solfångare för att värma upp vatten till bl.a till gör det själv-tvättarna, som också klarar Svanens krav. Regnvatten leds från anläggningens tak, och används i tvättprocessen sedan det renats från partiklar i ett sandfilter.

– Många känner till Svanen och vet vad det står för, så det är för oss ett kvitto på att vi har ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Vi tror att många kommer att hitta hit som vill göra ett aktivt miljöval. Intresset var stort under invigningshelgen, och vi ser ett fortsatt intresse, säger Madeléne Hanssonmarknadsansvarig, Bildepån i Varberg.

I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen med 90 % jämfört med tvätt på gatan eller i en biltvätt utan fungerande rening. Giftiga tungmetaller och olja skiljs bort från avloppsvattnet istället för att de rinner ut i mark och sjö och leder till stora miljö- och hälsoproblem.

– Nu kan Varbergs bilägare visa att de är moderna bilister som tar ansvar och inte tvättar bilen hemma på tomten. I smutsvattnet finns giftiga ämnen som vi inte vill ha i jordgubbslandet, havet, badsjön eller i våra barns lungor. Vissa tar med barnen när de tvättar bilen för hand, vilket är mycket olämpligt då barns hud är tunn vilket gör dem extra känsliga, säger Maria Tengqvist , miljöhandläggare på Svanen.

Läs mer om Svanens krav

Se Bildepåns film

För kommentarer:

Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen: tel nr 08-55 55 24 92

Madeléne HanssonMarknadsansvarig, Bildepån i Varberg: 0340-50 40 05

För tekniska frågor:

Lars-Ivar Kollberg, miljö och kvalitetssamordnare, Bildepån i Varberg, 0340-50 40 07

Mikael Ström, ansvarig Bilspa, Bildepån i Varberg, 0340-50 40 66