Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Mot en giftfri miljö- nu även med Svanenmärkta skolor

Nu har Svanen reviderat och skärpt kraven för bostadshus och förskolebyggnader. En av nyheterna i kriterierna är att även skolor kan Svanenmärkas.

– Vi ser ett stort intresse kring att bygga giftfritt och energieffektivt idag. Det är därför mycket tillfredställande att vi nu även kan öppnar upp för skolbyggnader. Svanen känns igen av 96 % av svenska konsumenter och är därför ett effektivt sätt att bevisa att man lever upp till tuffa krav för miljö och hälsa, säger Sara Bergman, produktansvarig i Norden, Miljömärkning Sverige.

Intresset för att bygga Svanenmärkta småhus, flerbostadshus och förskolor är stort i hela Norden. I mars 2016 fanns 1 458 st färdigbyggda bostadsenheter 1) som klarat Svanens krav. 3 938 bostadsenheter är under projektering – bara i Sverige. I Norden finns det totalt 6 393 bostadsenheter varav 1 786 är färdigbyggda.

Se alla Svanenmärkta byggnader i Norden här

– Sverige behöver bygga mycket då det är bostadsbrist och Sverige behöver vara ett föredöme och bygga giftfritt och energieffektivt för att nå såväl nationella som globala miljö- och klimatmål. Vårt uppdrag är att göra det enkelt att göra bra val för miljö och hälsa då ett hus ska stå i hundra år, säger Sara Bergman, produktansvarig.

Kort om Svanens krav: En Svanenmärkt byggnad har granskats ur ett livscykelperspektiv. Det innebär ett helhetsgrepp på hela byggprocessen, byggnaden samt dess användning och förvaltning. Byggmaterial och kemiska produkter har kontrollerats: från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska leva upp till tuffa krav på låg energianvändning. Svanen ställer även poängkrav som till exempel ska stimulera användandet av förnybar energi och gröna innovationer. Kontroll görs på plats innan huset är godkänt. Kraven skärps ungefär vart femte år och då måste licensinnehavaren ompröva för att få förnyad licens.

Frågor och svar om Svanenmärkta hus.

Läs mer i Svanens nya version av kriterier 3.0

För kommentarer:

Sara Bergman, nordiskt produktansvarig för byggande 0769-48 64 58

Presskontakt: Anna Norberg,, 0762-62 54 90 anna.norberg@svanen.se.