Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. 5 tips för en grön påsk

Påsken står för dörren med mat, påskägg, påskkärringar och allt vad det innebär. Vi vill dela med oss av fem små tips som gör din påsk lite grönare och skönare.

1  Välj eko, Fairtrade och MSC

Låt dig väl smaka av påskmaten men se till att välja med omsorg. Köp inte för mycket mat som sedan slängs. Servera mer vegetariskt och välj ekologiskt, Fairtrade och MSC där möjligheten finns.

2  Frys in matrester

Om ni inte lyckas göra tabberas på faten, se till att frysa in resterna på en gång. Låt inte maten ligga i kylen och riskera att bli gammal. Glädjande nog finns det numera Svanenmärkta fryspåsar. De är tillverkade av förnybar plast, så kallad PE. Plasten görs av sockerrör som inte får vara genmodifierad. Påsarna uppfyller krav på förnybar råvara, och på kemikalier  och du hittar dem i din ICA-butik.

3  Duka grönt

Ett vackert dukat bord är en stor del av måltidsupplevelsen. Det finns massvis av färgsprakande servetter och ljus att duka med. Självklart ska du välja bland de Svanenmärkta. Servetterna värnar om hållbart skogsbruk och ljusen består av förnybar råvara och påverkar inte klimatet när de brinner.

4  Måla giftfria ägg

Ekologiska ägg – javisst! Men du kan även måla dem med Svanenmärkta färger. Hos Panduro och Lekolar hittar du färgerna Ready Mix. De har klarat tuffa krav på innehållet av kemikalier. Till exempel tillåts inte misstänkt hormonstörande ämnen, parfymer, nanopartiklar eller farliga lösningsmedel. Samma krav klarar även tuschpennor från Penol som är utmärkta att rita färgglada påskkort med.

5  Välj en Svanenmärkt biltvätt

Med påsken kommer våren och det är dags att göra bilen vårfin. Men för allt i världen, gör det inte hemma på gården. Låt tvagandet och putsandet utföras på ett ställe som är anpassat för det, där all smuts och farliga rester hamnar i ett reningsverk. Välj en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Och allra helst en Svanenmärkt biltvätt där du vet att vattnet återanvänds, kemikalier tas omhand och bilen tvättas med kontrollerade rengöringsprodukter.