Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. EU-Blomman-märkta STF Abisko Fjällstation vinner pris

Grand Travel Awards Ekoturismpris, som delas ut av Ekoturismförningen och tidningen Travel News, går i år till STF Abisko Fjällstation. Stationen är Sveriges nordligaste, belägen i en av våra äldsta nationalparker och dessutom märkt med EU-Blomman – Svanens europeiska motsvarighet.

Hallå där Helena Runeberg, platschef på Abisko fjällstation, stort grattis till priset! Varför tror du att just ni har fått den här fina utmärkelsen?

– Vi fick priset främst för att vi har lyckats med att få liv i en hel region under de månader som tidigare varit tomma och tysta (oktober – februari).  Tack vare satsningen på Norrskenet har vi lyckats vända en period av stiltje till den mest lönsamma delen på året.

Vad är det framför allt som lockar turisterna till er?

– Vi får besökare från hela världen som kommer till oss i jakten på norssken. Detta har inneburit att det i Abisko etablerat sig nya företag inom turistnäringen som till exempelhundspann, guideverksamhet samt flera hotell och restauranger.

Vad tillför EU-Blomman till er miljö-profil?

– STF Abisko har en Krav-märkt restaurang och butik och vi arbetar ständigt vidare i vårt hållbarhetsarbete. EU-Blomman är för oss en viktig markering i vårt miljöarbete. Vårt måtto är att vi skall ge våra gäster stora intryck men lämna så små avtryck vi kan efter oss.


Så här löd juryns motivering till priset:
"Från problembarn till bäst i klassen. Genom att förädla norrsken och midnattsol har STF Abisko Fjällstation vänt förlust till vinst. Med läcker mat av lokala råvaror, guidade upplevelser och ett vinnande värdskap har fjällstationen inte bara satt Abisko på kartan, utan även Lappland och hela Sverige. På pluskontot ska även bokföras nya jobb och ökad tillgänglighet för tusentals nya besökare i en av Sveriges äldsta nationalpark."

 Läs mer om EU-Blomman


Kontakta:

Helena Runeberg, STF Abisko Fjällstation, Helena.Runeberg@stfturist.se

Johan Husberg, Miljömärkning Sverige, johan.husberg@svanen.se