Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. City Gross första Svanenmärkta butikskedjan

Nordisk Miljömärkning har nu skärpt sina krav för dagligvaruhandeln. Det innebär att Svanenmärkta butiker får nya utmaningar vad gäller att nå miljö- och klimatmål. En nyhet i kriterierna version 3.0 är att hela butikskedjor kan Svanenmärkas.

– Att få med en hel kedja i arbetet med att klara våra krav leder till att vi maximerar miljövinsten. Det blir också lättare för konsumenter att välja en butik som tillhör en kedja som satsar stort på miljön. Samtidigt underlättar vi för enskilda butikerna att samordna sitt arbete när de ska ansöka, säger Ingela Hellström, chef Svanenmärkta tjänster.

City Gross är den kedja som är först med att klara Svanens krav:

– Våra kunder vill göra medvetna val av vettiga varor i trovärdiga butiker och genom att vara först med att Svanenmärka både logistik och butiker visar vi att vi tar deras behov på allvar, säger Johan Johnsson, VD på Bergendahls Food, som äger och driver City Gross. City Gross är även Svanenmärkt grossist.

Svanenmärkta butiker drivs energieffektivt

I Sverige har Svanenmärkta butiker har redan minskat sin energiförbrukning med motsvarande vad fler än 1 000 svenska villor förbrukar totalt under ett år.

– Det ska vara enkelt att välja rätt och Svanenmärkta butiker är ett bra val för såväl klimatet som miljön. De bidrar till att Sverige kan nå miljö- och klimatmål, såväl nationella som globala. I våra nya kriterier skärper vi energikraven ännu mer, det är bråttom för världen att minska sin klimatbelastning, säger Ingela Hellström, ansvarig för Svanenmärkta tjänster på Miljömärkning Sverige.

Svanen ställer även krav på att butiken:

  • har fokus på att minska sitt matsvinn för att spara på jordens resurser.
  • erbjuder ett bra sortiment av ekologisk mat, produkter från hållbart fiske och miljömärkta förbrukningsvaror som diskmedel, tvättmedel och toalettpapper.

För kommentarer:

Ingela Hellström, chef Svanenmärkta tjänster, tel: 08 - 55 55 24
Anna Norberg, pressansvarig, tel: 0762 - 62 54 90.