Unga städentreprenörer i Solna satsar på giftfri förskola

2015-09-24

Det nystartade företaget Naturligt Rent vill göra allt rätt från början när de ska förändra branschen och har nu klarat Svanens tuffa krav.

Kraven innebär bland annat att använda miljömärkta kemikalier och dosera dem rätt för att motverka resursslöseri, och att köra klimatsmart på godkända fordon samt ha kollektivavtal för att motverka svartarbete.

Naturligt Rent vill påverka attityden hos kollegorna i städbranschen, en bransch som de generellt tycker är dålig på att ta miljöansvar. Naturligt Rent fokuserar på kunder bland förskolor, skolor och företag.

– Här kan vi vara med och påverka framtiden på riktigt. Men som läget ser ut idag är det allt för många av de som upphandlar städtjänster som fokuserar på pris istället för att ge barn och personal en hälsosam inomhusmiljö. Det leder till att barn, som är extra känsliga får dåligt städade miljöer, utsätts för icke miljömärkta och starkt parfymerade städkemikalier. Det vill vi ändra på, barnen är vår framtid, säger Mathias Gavatin.

Förutom att miljöfrågan står högt på dagordningen så satsar Naturligt Rent på att få in unga i arbetslivet. Samtidigt vill man hitta rätt person med engagemang för hållbar utveckling.

– Genom att erbjuda enkla verktyg vill vi arbeta tillsammans med våra kunder mot uppsatta miljö- och kvalitetsmål och på så sätt kunna väcka ett intresse och skapa engagemang. Responsen är positiv och våra kunder visar stor uppskattning, vilket hjälper oss i arbetet mot ett hållbart samhälle, säger Mathias Gavatin, vd och en av tre ägare.

– Det ska bli spännande att följa Naturligt Rent, det är entreprenörer som dem som driver marknaden framåt och skapar förändring, säger Elsa Levinson, ansvarig för städtjänster på Svanen, Miljömärkning Sverige.

Läs mer om Naturligt Rent

Läs mer om Svanens krav på städtjänster

För kommentarer:

Mathias Gavatin, vd Naturligt Rent
Tel: 08-52 52 7603

Elsa Levinson, Miljömärkning Sverige
Tel: 070-757 96 81.

Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige
Tel: 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se