Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Klimatsmart på bekostnad av hälsan – Svanen spanar i höstbudgeten

Miljömärkning Sverige anser att regeringens förslag till investeringsstöd för byggande av klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror saknar helhetsperspektiv och att energikravet bör justeras för att matcha en pågående upphandling bland allmännyttans bostadsföretag.

Stödet som presenteras i höstbudgeten ligger på 1,9 miljarder för år 2016 och ökar de nästkommande åren upp till 3,2 miljarder år 2018.

– Vi tycker det är väldigt positivt att det ska byggas fler klimatsmarta hyresrätter. Men vi anser att investeringsstödet dels bör innehålla fler parametrar än energianvändning så det även leder till en hälsosam inomhusmiljö. Och dels att energikravet bör justeras, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd, Miljömärkning Sverige AB.

Ytterligare krav som borde ställas borde vara vilka byggmaterial som får användas, vilka ämnen som bör förbjudas och begränsas, krav på lågemitterande lacker och färger, på byggprocessen så inte fukt byggs in. Regeringen borde även ställa krav som leder till en god ljudmiljö och dagsljusinsläpp. Se Svanenmärkning för Småhus, flerbostadshus och förskola.

Att bygga med ansvar för klimat, miljö och hälsa innebär inte att byggtiden blir längre eller att projektet blir dyrare. Det bevisar upphandlingstävlingen Kombohus Plus som SABO, Sveriges Allmännyttigas Bostadsföretag, står bakom. Svanenmärkningen har ingått som en parameter där. Men det skiljer några få kilowatt-timmar i investeringsstödets krav på energianvändning. SABO yrkar därför på en justering av kravet. Något som Miljömärkning Sverige naturligtvis stöder i sitt remissvar.

"Dessa projekt är viktiga för att minska bostadsbristen på de orter där de byggs och det är rimligt att de, liksom andra hus med likartade goda energiprestanda, ska kunna uppföras med investeringsstöd. Kravet på låg energianvändning bör därför justeras så att byggnader med en energianvändning på 64-68 kWh/m2 kan omfattas av stödordningen" skriver Kurt Eliasson VD, SABO i sitt remissvar.

Redan nu har det uppförts Kombo-hus med sammanlagt 700 lägenheter och medlemsföretagen har för närvarande planer för ytterligare omkring 3 600 lägenheter, enligt SABO.

Både Skanska Moderna Hus och NCC Folkhem har profilerat sig vad gäller klimatsmarta hyresrätter. De har vunnit SABO:s Komboplushus upphandlingstävling med sina Svanenmärkta bostäder.

Skolgårdar rustas

Regeringens höstbudget innehåller medel till att rusta upp utemiljön vid för skolor, skolor och fritidshem med 500 000 000 kronor 2016. Det kan betyda att det blir fler Svanenmärkta klätterställningar i lekparken. Den första som klarade Svanens krav är Organo Play från Nordic Parcs.

Svanens anslag tillbaka

Svanen arbetar utan vinstintresse på uppdrag av regeringen och får ett statligt anslag på 4 374 000 kronor för att "Bidra till miljömärkning av produkter. I förra årets budget halverades anslaget för att finansiera Allmänna reklamationsnämndens behov, men nu är anslaget tillbaka på samma nivå som tidigare.

Skatten på koldioxid höjs

Svanenmärkta drivmedel kan gynnas av att det blir dyrare tanka fossilt.