Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Alexandra Laurén tänker hållbart – både i jobbet och privat

I Svanenpoddens sjunde avsnitt transporterar vi oss till Skanskas senaste nybygge, Fredriksdal, vid Skanstullsbron. Där byggs just nu 427 Svanenmärkta lägenheter ett stenkast från Södermalm.

Trots den tidiga morgonen går grävskoporna och lastbilarna redan för högvarv och inspelningen av det senaste avsnittet av Svanenpodden får skötas en bit bort längs den vackra Hammarby-kajen med utsikt över Södermalm.

Alexandra Laurén, Stockholmschef för Skanska Nya Hem, kommer snart cyklandes, och tittar bort mot bygget för att se hur långt det kommit.

– Vi märkte av ett enormt intresse och fick många frågor om Svanenmärkningen och vad den innebär under produktionen när vi hade visning av de här lägenheterna, berättar hon.

När hon klivit av cykeln, börjar vi snabbt prata om hennes eget miljöengagemang.

– Det är viktigt för mig att arbeta på ett företag som delar samma värderingar som jag själv, och det är därför jag mer än 15 år senare fortfarande arbetar på Skanska, säger hon.

– Skanska är gröna samhällsutvecklare så i varje del av mitt arbete behöver jag tänka till – till exempel när vi ska starta ett nytt projekt, hur vi kan göra så att miljön påverkas så lite som möjligt, energimässigt, vad gäller sophantering och hur kan vi förenkla så mycket som möjligt för de boende så att de kan leva så miljöanpassat som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt för oss att hela tiden driva miljöfrågan och att ligga i framkant, säger hon.
Skanska kallar själva sitt miljöarbete för Skanskas Gröna Initiativ där en mängd olika åtgärder ingår.

Energieffektiva bostäder möjliggörs genom individuell mätning av el och av att vitvaror i kök och badrum innehar den bästa energiklassningen. Bostäderna är också utrustade med snålspolande kranar och duschar, kärl som gör återvinningen enkel och är ritade på ett sätt som gör städningen till en lek, vilket håller onödiga allergier borta.

Skanska var också först med att bygga Svanenmärkta bostäder.

– När vi går ut och säljer lägenheter berättar våra kunder att de har kommit till oss för att vi bygger miljömärkta bostäder. Vi valde Svanen för att vi tycker att det ligger i linje med våra initiativ och en märkning som slutkunden också känner igen som en märkning de har sett förut.

Du får också höra vad artisten och självhushållaren Stefan Sundström gör för att rädda världen lite grann varje dag.