Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Han brinner för smart konsumtion

Idag släpper Moderaterna sin skuggbudget. Johan Hultberg är miljö- och klimatpolitisk talesperson för (M) och sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Han vill göra det enklare att konsumera smart. Ett exempel är att öka livslängden på varor genom att momsbefria second hand-varor.

Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag? Hemma? På jobbet?

– Jag försöker konsumera och agera miljösmart och tänker särskilt på hur jag reser, vad jag äter och hur jag kan minimera mitt matsvinn. I mitt uppdrag som riksdagsledamot driver jag på för en effektiv miljö- och klimatpolitik som inte minst bidrar till att göra det enklare för varje individ att i vardagen leva miljö- och klimatsmart. Jag vill bland annat se en kunskapsoffensiv mot matsvinnet och stärka incitamenten för miljö- och klimatsmart konsumtion. Ett exempel på ett sådant incitament är att momsbefria vissa begagnade varor av mindre värde.

Vilka är dina utmaningar, vilka svåra val har du?

– Jag reser väldigt mycket i mitt uppdrag och tåget är därför mitt andra hem men ibland slits jag mellan behovet av att resa snabbt och att resa klimatsmart.

Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?

– Tänk på "bilen, biffen och bostaden". Genom att resa, bo och äta mer miljösmart kan vi alla som enskilda individer varje dag göra många, ofta enkla men samtidigt väldigt betydelsefulla val och insatser. Konkret kan det exempelvis handla om att äta mer efter säsong, slänga mindre mat och byta till lågenergilampor.

#räddavärlden