Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. City Gross Linköping – Svanenmärkt redan från starten

Om mindre än en vecka ska City Gross Linköping slå upp portarna och möta kunderna för första gången. Målet är att klara Svanens krav och få kalla sig för en Svanenmärkt butik redan från första dagen. Följ med Svanens handläggare på det allra sista kontrollbesöket före öppning.

Parkeringsplatsen utanför City Gross senaste butik i Linköping gapar tom, köerna till kassan lyser med sin frånvaro och i fruktdisken syns ännu inte ett endaste äpple. Det är fortfarande några dagar kvar till butiken öppnar men ändå råder febril aktivitet inne i butiken. Hyllor monteras, varor packas upp, det mäts och det installeras.

Mycket att ordna innan butiken öppnar

Mest stressad av alla tycks butikschefen Erik Forslund vara. Telefonen ringer oavbrutet och de personer som vill stämma av olika saker med honom får rada upp sig på kö. Han lägger ändå undan telefonen och tar sig tid när Svanens butikshandläggare Fredrik Svärdell knackar på. Målet är att kunna hissa Svanen-flaggan i flaggstången utanför redan på öppningsdagen, men för att det ska vara möjligt återstår ännu ett kontrollbesök.

– På samma sätt som det är självklart att köpa miljömärkta varor förutsätter många av våra kunder att hela butiken också tar sitt ansvar i miljöfrågan. För oss är det viktigt att kunna visa att vi är Svanenmärkta redan från dag ett, säger Erik Forslund.

City Gross Linköping
Svanens handläggare går igenom alla funktioner i butiken som påverkar miljön.

Svanen ställer krav på kort sagt alla delar av butikens miljöpåverkan. Det handlar inte bara om att en Svanenmärkt butik ska erbjuda ett större ekologiskt- eller miljömärkt sortiment. Alltså har Fredrik Svärdell exempelvis redan kontrollerat vad butiken har för rutiner för exempelvis avfallshantering, hur den städas, att de miljömärkta varorna är tydligt skyltade så att kunderan lätt kan hitta till dem och att transporterna till och från butiken sker på ett så miljömässigt bra sätt som möjligt.

Energianvändningen i fokus

I dag är han på plats för att tillsammans med Erik Forslund kontrollera hur effektivt butiken använder sin energi. Just energi-effektivisering och att begränsa användningen av energi så mycket som möjligt är tätt sammankopplat med vår tids miljö- och klimatproblem och är därför också centrala delar i många av Svanens miljökrav, men framför allt i kraven för butiker.

Ute i butiken plockar Fredrik fram sitt mät-instrument med laser och mäter med van hand varenda kyl- och frysdisk, balja, gondol och skåp han hittar och skriver ner måtten i ett protokoll. Kyl- och frysrummens yta och även kycklinggrillarnas mått skrivs också ner. Senare kommer alla siffor, tillsammans med andra parametrar som till exempel hur många upplysta parkeringsplatser butiken erbjuder och hur många timmar per dygn den är upplyst matas in i Svanens energiverktyg. Programmet räknar då ut hur mycket energi butiken skulle kunna använda om den vore helt energi-effektiv. Skillnaden mellan den siffran och den faktiska energiförbrukningen får inte vara alltför stor. Då finns risken att butiken inte klarar kraven.

– Det är jättenyttigt att Fredrik och Svanen kommer hit och kontrollerar oss så vi får upp ögonen för de här frågorna och håller dem aktuella. I flera av mina tidigare butiker hade vi till exempel bara lock och dörrar på frysarna men inte på kylar och använde på så sätt mer energi än vad vi skulle behöva, säger Erik Forslund.

Erik Forslund kan sannolikt andas ut. Även om kraven för energianvändning successivt blir tuffare varje gång Svanen skärper kraven kommer det inte att vara på energieffektiviteten märkningen hänger på. Hans nya butik är inte bara utrustad med de mest moderna och energisnåla kylarna och frysarna. Även samtliga kylar är utrustade med dörrar.

Till slut finns det varken fler kylar eller frysar att mäta. Fredrik Svärdell stoppar tillbaka protokollet och mätinstrumentet i väskan och börjar gå mot utgången.

– Att ansöka om och klara Svanens krav är verkligen ingen lätt process. Det innebär en genomlysning av hela butikens verksamhet och att City Gross väljer att arbeta för att få butiken Svanenmärkt redan till starten, trots att de har så mycket annat att göra för att hinna klart i tid, det tycker jag är fantastiskt, säger Fredrik Svärdell.

Några dagar senare, när alla poäng hade räknats samman, stod det klart att City Gross Linköping hade klarat Svanens krav för butiker med god marginal.