Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Ny Svanenmärkt biltvätt i Åtvidaberg slår upp portarna

I dag invigdes Tage Rejmes Svanenmärkta biltvätt i Åtvidaberg. Anna Sundbaum, ansvarig för biltvättar på Svanen, Miljömärkning Sverigevar på plats och klippte bandet. Svanenmärkta biltvättar klarar tuffa miljökrav och renar utsläppen med 90 % jämfört med tvätt på gatan och gör ändå bilen lika ren.

– Nu har Åtvidabergsborna ännu större möjligheter att visa de är moderna bilister som tar ansvar och inte tvättar bilen hemma på tomten. I smutsvattnet finns massa tungmetaller, olja och andra farliga ämnen som vi inte vill ha i jordgubbslandet, badsjön eller i våra barns lungor. Vissa tar med barnen som medhjälpare när de tvättar hemma, vilket är mycket olämpligt då barn är extra känsliga, säger Anna Sundbaum, ansvarig för biltvättar på Svanen.

– Svanen är för oss ett kvitto på att vi klarar tuffa miljökrav och för oss är ett aktivt miljöarbete en viktig del av verksamheten. Utmaningen ligger i att få fler bilister medvetna om hur mycket deras biltvättande hemma inverkar på miljön, säger Jan-Inge Andersson, servicemarknadschef Tage Rejmes.

En ny undersökning från Svensk Bilprovning visar att bilister smutsar ner trots kunskap. Nio av tio vet att biltvättning leder till utsläpp av tungmetaller, olja, kemikalier och andra miljöskadliga ämnen. Ändå tvättar var femte bilen hemma på garageuppfarten eller gräsmattan.

– Det är väldigt positivt med så drivna och målmedvetna aktörer som Tage Rejmes koncern som bidrar till att vi får en renare miljö i Sverige, säger Anna Sundbaum, ansvarig för biltvättar på Svanen.

Tage Rejmes har biltvättar i Norrköping, Linköping, Mjölby, Åtvidaberg och Örebro. Linköping, Mjölby och Åtvidaberg är först med att klara Svanens nya, skärpta krav.

  • I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen med 90 % jämfört med tvätt på gatan eller i en biltvätt utan fungerande rening. Giftiga tungmetaller skiljs bort från avloppsvattnet istället för att de rinner ut i mark och sjö och leder till stora miljö- och hälsoproblem. Ett exempel: Tage Rejmes anläggning i Linköping sparar in 0,4 kilo bly, krom och nickel, 4 gram kadmium, 4 kilo zink (beräknat på 37 000 tvättar/år). Detta jämfört med tvätt på gatan eller tvätt i en anläggning utan rening annat än oljeavskiljare.

För kommentarer:

Anna Sundbaum, Miljömärkning Sverige AB:
Tel: 070- 719 04 93

Jan-Inge Andersson, Tage Rejmes,
Tel: 013-20 35 65