Miljösmart på 1:a advent

2015-11-27

Första advent står för dörren. Det ska städas, fixas, bakas och pyntas där hemma. Se då till att inte stressa – vare sig dig själv eller vår miljö.

Låt städningen bli en trevlig stund för familjen att umgås på. Eller bjud in goda vänner till ett städparty! Välj lite skön städmusik, fixa lite tilltugg och njut av ha städsällskap och att det blir rent! Ägna också planeten en tanke innan ni sätter igång. Tänk på att använda så lite kemikalier som möjligt. Med dammsugare, mikrofiber och vatten kommer ni väldigt långt. Och när rengöringsmedel behövs – välj miljömärkta så skonas både miljön och ni som städar.

Sedan är det dags för pyntet att komma fram. Julstjärnor, tomtar och ljusstakar. Allt har sin plats. Men att elda ljus är inte bara mysigt och stämningshöjande, det påverkar både klimatet och inomhusmiljön. Om du väljer Svanenmärkta ljus kan du vara säker på att de består av förnybar råvara som inte bidrar till växthuseffekten när ljusen brinner (till skillnad från paraffinljus). Dessutom har ljusen klarat tuffa hälsokrav för att påverka din inomhusmiljö så lite som möjligt. Svanenmärkta ljus i adventsljusstaken är ett klokt val och du hittar dom i princip överallt där ljus säljs.

Sedan ett år tillbaka finns det även Svanenmärkta värmeljus. Precis som blockljusen och de långa varianterna, består de av förnybar råvara, det vill säga stearin. Dessutom är kopparna gjorda av glas eller plast och istället för att sopsortera dem återanvänds du kopparna och fyller bara på med nya ”stearinpuckar” – supersmart! Värmeljusen finns hos Clas Ohlson, Indiska, City Gross, Åhléns, Lagerhaus, Blomsterlandet, Duni och andra välsorterade butiker.

Och när städningen är klar och pyntet fixat, ja då kanske det är dags för lite adventsfika. Då vill vi tipsa om Svanenmärkt bull- och bakplåtspapper. De är fria från fluorföreningar och råvaran kommer från certifierade skogsbruk. Och att baka tillsammans, med familj och vänner, är ett ypperligt sätt att förena nytta med nöje.

Nu så, nu hoppas vi att du får en riktigt fin 1:a advent, i lugnet och miljöns tecken!

Svanenmärkta mikrofiberprodukter

Svanenmärkta rengöringsmedel

Svanenmärkta ljus

Svanenmärkta bakplåtspapper och bullformar