Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Stort intresse för Svanenmärkt boende

För att möta det växande intresset för Svanenmärkta hus så presenterar Svanen en huskarta där man kan orientera sig var och vad som byggs.

Familjebostäders Svanenmärkta hus i Högsbo, Göteborg– Intresset är rekordstort både från byggbolag och konsumenter: vi har fått anställa fler handläggare för att kunna behandla alla ansökningar. Vi utvecklar även våra kriterier för att möta nya utmaningar som att kunna miljömärka grundskolor, säger Svante Sterner, statistikansvarig för hus.

– Förutom intresset för att spara energi och leva klimatsmart så ser vi en ökad medvetenhet från konsumenter för en giftfri inomhusmiljö. Då det används cirka 50 000 olika material och kemiska produkter inom byggsektorn är det svårt och tidsödande välja rätt. Men Svanen gör jobbet åt dig, vi tillåter inga ämnen som kan vara cancerframkallande, reproduktionsskadliga eller giftiga, säger Svante Sterner.

2011 byggdes de två första flerbostadshusen, idag finns 11 flerbostadshus och två förskolor. Många kommuner bygger Svanenmärkta hyresrätter, Enköpings hyresbostäder till exempel, bygger 354 nya hyresrätter.

– Vi vill ha en märkning som konsumenter känner igen och som ställer tuffa krav, därför valde vi Svanen, säger Hans Haegermarck, styrelseordförande Enköpings hyresbostäder.

Just nu pågår 10-talet byggprojekt runt om i landet varav hälften är bostadsrätter. Även småhus är under produktion. De första Svanenmärkta småhusen byggdes 2005, idag finns det 226 småhus.

Läs mer om Svanenmärkta hus