Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Skepparholmen först med att klara nya tuffa hotellkrav

Svanen har skärpt och utvecklat sina krav för hotell och restauranger. Skepparholmen Nacka, mötes- och spahotell, är först ut med att klara kraven.

Gunilla Strömberg Pettersson, Skepparholmen
Gunilla Strömberg Pettersson.
– Det är otroligt roligt och ett kvitto på att vår verksamhetsledning "Vårt gröna arbetssätt" håller och bär. Det är viktigt att vår bransch ställer om i en mer miljöanpassad riktning. Vi fattar dagligen många beslut som berör energi, vatten, kemikalier, avfallshantering och inköp av mat, dryck och förbrukningsvaror, säjer Gunilla Strömberg Pettersson, administrativ chef på Skepparholmen Nacka.

– Grattis Skepparholmen, det är målmedvetna aktörer som ni som bidrar till att driva miljöarbetet framåt mot nya mål. Genom att klara de skärpta kraven så stärks er ställning som ett av de bästa valen för medvetna kunder, säger Elsa Levinson, miljöhandläggare på Svanen.

Miljövinster med de nya kriterierna:
Renare mark och vatten: Minst 90 % av kemikalierna för disk och tvätt och 80 % av städkemikalierna måste vara miljömärkta. Minst 50 % av trycksakerna ska komma från ett Svanenmärkt tryckeri.

Minskad klimatbelastning . Nytt energiverktyg för beräkning av energianvändning, energieffektivisering gynnas. Gränsvärde för energianvändning skärps och låga utsläpp av koldioxid premieras. Mätning av organiskt matavfall för att motverka matsvinn premieras. Tvätt är en stor energislukare och Svanenmärkta tvätterier gynnas.

Ökad biologisk mångfald: Höjd andel ekologiska livsmedel/dryck och skärpta krav på fisk och skaldjur, dels för rödlistad fisk som är med på nationell artdatabanks lista dels förbud mot tropiska räkor, haj, ål, blåfenad och sydlig tonfisk, mm .

Nytt med Svanens kriterier för hotell, restaurang och konferens är att alla tre delarna slås samman och miljömärks: boende, mat och konferens.

För mer information, kontakta:

Eva Suits, marknadschef Skepparholmen,
Tel: 0733-541 393

Elsa Levinson, miljöhandläggare Svanen
Tel: 08 - 55 55 24 54.