Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Grön jul-TV utan växthusgaser och ftalater

Nu kan du kolla på Svanenmärkt TV från Samsung i jul och glädjas åt att du har valt en produkt som inte innehåller hormon- och fortplantningsstörande ftalater i strömkabeln. Ditt val har också bidragit att minska utsläppen av växthusgaser vid tillverkningen.

Svanen är den första miljömärkningen i världen som ställer krav på en minskning av utsläppen av växthusgaser, som används vid tillverkning av LCD-skärmar. Svanen ställer krav på reningsutrustning av de potenta växthusgaserna kvävetrifluorid (NF3) och svavelhexafluorid (SF6) vars användning ökar kraftigt i industrin*. Andra nyheter i kriterierna är att den externa strömkabel, som levereras med apparaten, inte får innehålla de mest hormon- och reproduktionsstörande ftalaterna, en mjukgörare som används i plast. Flamskyddsmedel som klassas som cancerogena, mutagena och reproduktionsstörande är också förbjudna.

– Vi skärper kontinuerligt kraven utifrån nya vetenskapliga rön så att konsumenter kan vara säkra på att de gör ett bra val för klimat, hälsa och miljö, säger Ove Jansson, miljöhandläggare Svanen.

Samsung Electronics Nordic
är först med att klara de nya tuffa kraven dels för TV som säljs till konsument, dels för modeller som lämpar sig för företag som exempelvis hotell.

– Märkningen underlättar för företag och konsumenter att göra ett medvetet val. Miljöfrågan är viktig inom hotellindustrin, som vill erbjuda gästerna en så miljövänlig vistelse som möjligt, säger Jakob Hultkvist, Director Enterprise Business på Samsung i Norden.

* Kvävetrifluorid används vid tillverkningen av skärmar till TV och datorer. Användningen har accelererat då den mycket kraftfulla växthusgasen har varit ett alternativ till gaser som regleras i Kyotoprotokollet. 2013 har kvävetrifluorid tagits med i Kyotoprotokollet bland de gaser som ska begränsas.

För mer information, kontakta:

Ove Jansson, miljöhandläggare, Svanen:
Tel: 0707 - 44 08 39

Anna Norberg, pressansvarig, Svanen:
Tel: 0762 - 62 54 90

Erik Juhlin, presskontakt Samsung
Tel: 08-555 05 700
e.juhlin@samsung.com