Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Vackert och inspirerande från vinnaren av Svanens konstpris

Lina Sofia Lundin delar med sig av sin färgningskunskap och filosofi i sin nyutkomn bok Naturlig färgning – mat och kläder i ett kretslopp (Natur och kultur). Så plocka med dig ekollon från höstpromenaden och ta fram soppgrytan så kan du skapa varma bruna toner och kanske återanvända gamla kläder eller lakan.

2013 arrangerade Svanen en konsttävling, Nordic Art Insight, och Lina Sofias installation och skrift  Färgningsmanifestet segrade. Konstnärer från hela Norden skapade på temat ”hur kan vi nå en hållbar konsumtion” och förstapriset i Nordic Art Insight var på 100 000 SEK.

– Svanens konstpris har bidragit med otroligt mycket! Det har nästan varit en förutsättning för att kunna fokusera och göra en ordentlig research när jag skrivit boken. Så himla bra, tack Svanen! säger Lina Sofia Lundin.

Boken inspirerar till att ta vara på växter, nötter, bär och inte minst gräva upp rester som lökskal, till exempel, ur komposten hemma. Förutom handfasta recept så bjuder Lina Sofias med oss till hennes utforskande konstprojekt. Från en installation i Fredriksdals trädgårdar till djupet i Falu koppargruva. Från färgmingel i kulturhuvudstaden Umeå till det egna köket, som är draperat i tyg, Daily Dyes.

Det är en mysig bok att plocka fram nu när vi går mot kallare tider och vill vara mer inomhus och pyssla. Vad kan vi se fram emot härnäst?

– Nu har jag en utställning jag arbetar med, samt två större under kommande året. Däremellan fortsätter jag mitt undersökande arbete för att hitta ett hållbart färgsystem och sprida naturliga hemfärgningskunskaper! säger Lina Sofia Lundin.