Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första EU Ecolabelmärkta modeväskan från Brasilien

Nu har brasilianska Naturals Fashion klarat EU Ecolabels krav med sina läckert designade väskor av 100 % återvunnen bomull och polyester. Klädtrasor, pappersspill  och plasflaskor får nytt liv och den arbetsintensiva produktionen ger många arbete och ett bättre liv.

– Målet är att driva ett företag som även ger sociala och miljömässiga vinster. Vi kämpar också för att få med oss modebranschen i vårt arbete med att återanvända material och stötta  fair trade- handel med till exempel gummi och frön från Amazona, berättar Albert Peçanha, försäljningschef på Naturals Fashion.

Naturals Fashion– De verkar vara ett spännande litet företag som satsar på en resurssnål och hållbar produktion hela vägen. De är en uppstickare som kommer att tilltala moderna och medvetna konsumenter, jag önskar dem all lycka till, säger Ulf Eriksson, ansvarig för textilier på Miljömärkning Sverige.

Naturals Fashion siktar på den europeiska marknaden, då ekomodet i Brasilien är i sin linda:
– Vi valde att ansöka om EU Ecolabel då det är ett märke som känns igen i hela Europa och vi kan nu erbjuda den första EU Ecolabelmärkta modeväskan.

 Tygerna tillverkas i São Paulo och Santa Catarina. Det är ett arbete som ger sysselsättning åt många låginkomsttagare, då  arbetet med att sortera återvunna kläder och textilier efter färg sker manuellt. Inga färger eller kemikalier används i produktionen, och när de återvunna textlierna bryts ner försvinner färgskiftningar och nya kulörer skapas. Självklart har fabriken inte heller något spill – allt återvinns.

– Slutfinish och design görs här i Rio de Janeiro av Ana Christina, vår designer och modesjäl på vårt microföretag, berättar Alberto.

Naturals Fashion fabrik

– Jag vill skapa något vackert och användbart och ge människor möjlighet att leva miljövänligt, säger Ana Christina.

Alberto menar att i Brasilien hamnar miljöfrågan ofta i skymundan för ämnen som korruption, hälsa och utbildning. Den miljödebatt som finns handlar ofta om avskogning och hotet mot urbefolkning och djur. Vad gäller återvinning så är det mest papper, metall och textilfibrer som återvinns, kommunen erbjuder inga bra möjligheter:
– Där jag bor i Rio tar jag med mig det jag vill återvinna ner till Walmart Supermarket, som ligger nära där jag bor, berättar Alberto.

Se film från tillverkningen  i fabrikerna Ecosimple
.