Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Finalist nummer 4 – Oskar Jönsson

Oskar Jönsson tävlar med konstverket ”Temporary Marble”. Oskar är utbildad arkitekt och konstnär och bor i Köpenhamn där han främst arbetar med skulpturer.

Vad vill du ta upp/peka på med ditt konstverk?
Jag vill visa på den systematiska överkonsumtionen och användandet av material som inte går att återanvända. Och hur de allra flesta producenter inte bryr sig om hur långlivade deras produkter är och hur de påverkar miljön.

Jag vill också peka på hur vårt sätt att konsumera och producera inte är hållbart, och att uppfattningen om att vi kan fortsätta att producera i samma takt som tidigare utan att skada miljön, är en illusion.

Oskar JönssonVilken teknik har du använt?
Jag har tillverkat en skulptur genom att trycka ihop och skära i plast som används för att packa och skydda varor när de transporteras till ett köpcentrum. Plasten har tryckts samman med spännband som ger ett totalt tryck på 5 600 kg. Jag har skurit till sidorna på plastblocket för att blotta skärytorna som är hårda och liknar marmor. De orangea banden visar att detta är bara möjligt så länge trycket finns och konstverket kommer inte, till skillnad från marmor, vara för evigt. Jag ville använda ett material som tydligt visar på avsaknaden av hållbarhet i produktionen av de flesta konsumentprodukterna. Den oljebaserade, icke återvinningsbara täckplasten används bara för att hålla samman lastpallarna med varor och slängs så fort pallarna når köpcentrat. De ger då upphov till extrema mängder sopor oavsett om varorna som plasten omslöt var hållbara eller inte.

Varför är du med i Nordic Art Insight?
Jag hoppas kunna visa hur vissa delar av vår konsumerande livsstil måste lyftas fram för att en hållbar konsumtion, där alla produkter kan produceras hållbart från vagga till vagga, ska kunna uppnås. Annars kommer vi inte kunna erbjuda kommande generationer särskilt mycket.

Vad gör du själv i din vardag för att leva mer hållbart?
Jag försöker minimera min negativa påverkan på jorden i så hög utsträckning som möjligt – jag cyklar till skolan och använder kollektivtrafik när jag reser längre sträckor. Jag handlar ekologisk och biodynamisk mat och återvinner så stor del av mitt avfall som möjligt. Jag försöker också konsumera så lite som möjligt, men när jag ändå handlar, köper jag miljömärkta produkter av hög kvalitet så att de håller länge.

Jag tror vi kan leva hållbart med en ännu högre livskvalitet än vi gör i dag – om vi ser hållbar produktion och konsumtion som en viktig del av hur vi formar vår värld.

Läs mer om Oskar på www.oskaroskar.com