Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen presenterar Nordic Art Insight på Smaka på Stockholm

Nu är äntligen Smaka på Stockholm – årets säkraste tecken på att sommaren är på väg – här igen. Svanen är som vanligt på plats, i år fullpackad med konstverk från vår tävling Nordic Art Insight som pågått under våren.


Folk i alla åldrar trivs på Smaka på Stockholm.
Smaka på Stockholm är ett av Sveriges största evenemang och Svanen är på plats för att förmedla kunskap om hur man kan bidra till arbetet för en hållbar konsumtion. Men inte genom att visa upp de Svanenmärkta produkter många förknippar Svanen med – kaffefilter, tvättmedel, restauranger och diskmedel – utan via konsten.

I våras lanserade Svanen konsttävlingen Nordic Art Insight. Vi bad människor i hela Norden att visa oss deras tolkning av hållbar konsumtion. 144 konstnärer nappade på idén och tog samtidigt chansen att vinna Svanens konstpris på 100 000 svenska kronor.

– Konstnärer har i alla tider påverkat samhället och fått människor att öppna ögonen. Vi vill utmana konstnärer att ge sitt bidrag, vi saknar dem i debatten om hur vi kan nå en hållbar konsumtion. Ett konstverk säger ofta mer än tusen ord, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

– Idag är en av de stora utmaningarna hur vi kan nå en hållbar konsumtion som delar rättvist på jordens resurser. Vi måste lägga om livsstil för att kunna nå miljö- och klimatmål. Det innebär till exempel att äta mindre kött, ställa bilen oftare och bygga klimatsmarta hus, säger Ragnar Unge.

Rösta från den 1 juli

Galleriet på www.artnordic.org har under våren fyllts på av konstverk från konstnärer i de nordiska länderna, det är konstverk som berör, roar och oroar. Skulptur, måleri, konsthantverk, installationer av spännande material och tekniker – nu ska en jury utse sex finalister. Från och med 1 juli kan du vara med och rösta fram vinnaren. Vinnaren presenteras i Umeå i september och konstverket kommer att ställas ut under Umeå Kulturhuvudstad Europa 2014.

Smaka på Stockholm pågår mellan den 5–9 juni och Svanen finns på plats i det stora tvåvånings-tältet som är öppet för alla.

Läs mer om Smaka på Stockholm