Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Stor uppståndelse i Dalarna när skolklass från Borlänge vann fototävling

I slutet på maj reste klass 6B från Kvarnvedens skola i Borlänge till Kolmården för en två dagars lägerskola. De hade vunnit första priset i Svanen och Natur & Miljöbokens fototävling för mellanstadieelever.

Den 22–23 maj var det äntligen dags för klass 6B att få njuta av sin vinst, två dagars lägerskola på Kolmården. Vädret var perfekt, varken för kallt eller för varmt, och bodde gjorde barnen i ett logement med en milsvid utsikt över Bråviken. På plats fick de både möta och sköta vilda djur.

– Vilda djur och spännande tävlingar var jättekul, men höjdpunkten var ändå besöket på Svanenmärkta Vildmarkshotellets spaavdelning, berättar Göran Hedlund, klassföreståndare för klass 6B.

Att klassen vann första priset i fototävlingen var inget som gick obemärkt förbi hemma i Borlänge. Både lokala tidningar och tv hade snappat upp att en klass från Dalarna kammat hem förstapriset i den rikstäckande tävlingen.

– Vi blev nog alla lite överraskade över det stora intresset från tv- och lokaltidningar, det hade vi inte räknat med, berättar Göran Hedlund.

Efter all uppståndelse fick klassen hålla lektioner för yngre elever i skolan och berätta om vad de lärt sig om hållbar konsumtion. Även kommunens näringslivskontor blev intresserade så klassen fick även en inbjudan att gå dit och föreläsa.

– Inför tävlingen hade klassen diskuterat en hel del om vad hållbar konsumtion innebär. Vi har också använt Natur och Miljöbokens pedagogiska material i klassrumsundervisningen i flera år så barnen har goda kunskaper om miljö och hållbarhet, berättar Göran Hedlund.

Svanen och Natur- och Miljöboken har sedan flera år tillbaka ett samarbete. Läs mer om deras arbete med att utbilda mellanstadiebarn i miljöfrågor på  www.kunskapsforlaget.se.

Läs om bilden som klassen vann hela tävlingen med