Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Kreativt och klimatsmart på Skepparholmen

Att ladda batterierna på ett Svanenmärkt hotell med spa innebär att man kan njuta utan att känna sig som miljöbov. På Skepparholmen Nacka, bara 20 minuter från Stockholm city, kan man plaska i utomhusbassängens 37-gradiga vatten med en bedårande utsikt över hav och mjuka ängar.

Inför badet grundar vi med en ”blodsockersäker drink” bestående av lime, spenat och ingefära.  Här varvar konferens- och privatgäster  ner i poolen och i relaxavdelningen, som även rymmer en inomhuspool. Allt är nyrenoverat och Skepparholmens ledord H2O, Hälsa, Hållbarhet och Omtänksamhet, genomsyrar verkligen hela upplevelsen. Här kan man slappna av och njuta, men vänta… Hur kan hotell med spa klara Svanens energikrav? 

Jo, Skepparholmen värms med förnybar energi i form av bergvärme och har inte ökat sin energianvändning efter invigningen av sitt nya spa. Det trots att anläggningen nu rymmer två pooler som dessutom är mycket varmare än den gamla inomhuspoolen. Inför bygget av det nya spa-avdelningen borrade man nya bergvärmehål och byggde ihop ledningarna mellan de olika byggnaderna. Så nu kan överskottsvärmen från spa-avdelningen återvinnas av  hotell- och restaurangdelen. Då huvudbyggnaden är från 60-talet har man kalla dagar möjlighet till spetsförbrukning med olja.

Det berättar Gunilla Strömberg Pettersson, administrativ chef och ansvarig för Skepparholmens CSR-arbete. CSR, Corporate Social Responsability innebär att företag tar ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv. Gunilla menar att CSR-arbetet är en viktig förklaring till att Skepparholmen, som är ett litet företag i en väldigt konkurrensutsatt bransch, går med vinst. Det gäller att noga välja vad de ska satsa på i form inte minst vad gäller personalens arbetsinsatser och mål för verksamheten.

- Målet för vårt CSR-arbete är att allt vi gör sker på miljömässigt goda och hållbara premisser. För oss är det viktigt att ha en årlig grön dag, en intern miljöutbildning för personalen. Håller vi inte liv i det får vi inget tryck i vårt miljöarbete!

Skepparholmen poolSvanen ställer krav på energi, avfall, inköp med mera och är ett bevis på att hotellet når upp till en nivå som tar största möjliga hänsyn till hälsa och miljö. 

- Svanen sätter normen för vilka miljömål vi ska styra in oss på och  vi bryter ner dessa miljömål i varje enhet av företaget i tydliga instruktioner på vad de ska fokusera på i arbetet, något vi kallar ”vårt gröna arbetssätt”, säger Gunilla Strömberg Pettersson .

Förutom att Skepparholmen har licens för Svanenmärkt hotell så är de med i Svanens Nätverk för inköp med omtanke. Andra viktiga grundbultar i hållbarhetsarbetet är miljöledningssystemen ISO 9001 och ISO 14 001. Skeppparholmens restaurang är KRAV-certifierad och man sponsrar också Världsnaturfondens Östersjöprojekt bl a genom att för fjärde året i rad donera intäkterna från löploppet Skepparholmen springer för Östersjön, aktuellt 16 juni.

Gunilla är också aktiv i Sustainergies, ett nätverk där företag och studenter hittar smarta lösningar ihop. Dessutom har hon hunnit med att delta i en arbetsgrupp för en ny ISO-standard för hållbara event, ISO 120 21 som Eurovision i Malmö nu jobbar enligt. Vilken energi och kreativitet – det måste vara spa, naturen och de blodsockersäkra drinkarna som ger så effektiv personal. Kanske något att prova nästa konferens eller privat en helg?

Läs mer om Svanens kriterier för hotell