Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Konsumenter vill ha grönare picknick

Nu är säsongen här då konsumtionen av engångstallrikar, muggar och bestick skjuter i höjden. På picknicken, lunchen i parken, löptävlingen – det finns stort behov av produkter med miljöprofil. Därför har Svanen har tagit fram kriterier för engångsartiklar för mat, något som välkomnas av såväl konsumenter som arrangörer av evenmang.

- Visst är det bättre ur ett livscykelperspektiv att återanvända samma tallrik istället för en engångstallrik. Men det fungerar inte i alla sammanhang och vi vill bidra till att det alltid ska vara möjligt att göra ett bra val för hälsa och miljö, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Svanen ställer krav på att engångsartiklarna ska bestå av förnybara råvaror (90 %) och förbjuder kemikalier som påverkar hälsa och miljö negativt, tex ftalater, formaldehyd och krom. De måste kunna komposteras eller återvinnas.

– För de producenter som lyckas klara våra krav finns en stor marknad med hälso- och miljömedvetna kunder, det visar våra undersökningar, säger Ragnar Unge.

I en färsk undersökning (YouGov maj 2013) svarade 5 av 10 konsumenter att de tycker att det är viktigt/ mycket viktigt att det ska kunna gå att kompostera eller återvinna engångsartiklar. 34 % av de tillfrågade svarar att det är sannolikt/mycket sannolikt att de skulle välja Svanenmärkta tallrikar, muggar och bestick om det fanns i butiken. Kvinnor och yngre konsumenter (18-34 år) är ännu mer positiva.

Arrangörer av evenemang vill köpa in Svanenmärkt

I mars 2013 skickade Svanen ut en enkät till arrangörer av större evenemang, t ex sporttävlingar och frågade om deras syn på miljömärkta engångsartiklar. Gensvaret var mycket positivt. 9 av 10 svarar att det är mycket sannolikt att de skulle välja Svanenmärkta engångsartiklar om det fanns på marknaden.

Läs mer på www.svanen.se där du också hittar svaren på de allra vanligaste frågorna.

För mer information:

Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige
Tel: 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se.