Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen förbjuder mikroplaster i kosmetiska produkter

Under hösten har mikroplaster varit ett aktuellt ämne i såväl svenska som internationella medier. I syfte att förhindra att problemen ökar förbjuder Svanen mikroplaster i kriterierna för kosmetika.

– Mängden mikroskopiska plastbitar ökar i våra hav. I dagsläget är kunskaperna begränsade om hur stort problemet med mikroplaster från just kosmetika är. Men som en ren försiktighetsåtgärd väljer vi nu att utesluta mikroplaster i kosmetika med omedelbar verkan, säger Susanna Vesterlund, produktansvarig på Miljömärkning Sverige.

Mikroplaster är små plastpartiklar som är mindre än 1 mm. De förekommer framför allt i skrubbar, puder, maskara, foundation, läppbalsam och liknande. Men de finns också i tandkräm, duschcreme, ansiktsrengöring och deodoranter.

Då mikroplasterna är så små passerar de ofta reningsverken och hamnar i hav och sjöar där de äts upp av musslor, fiskar och andra djur och förorsakar skador. En del mikroplaster bryts gradvis ner till ännu mindre partiklar och kan då frigöra olika giftiga ämnen som kan skada livet i vattnet.

 

Svanen förbjuder mikroplaster i Svanenmärkt kosmetika

  • Mikroplaster är små plastpartiklar, mindre än 5 mm. De kan förekomma i en del kosmetiska produkter för att ge en skrubbande effekt, i t ex tandkräm, tvålar, duschcremer och kroppsskrubber. Då mikroplasterna är så små passerar de ofta reningsverken och hamnar i hav och sjöar, där de framförallt påverkar djurlivet.

  • Svanen vill bidra till att miljöproblemen från mikroplaster inte växer. Vi har idag begränsade kunskaper om hur mycket av plasterna som reningsverken kan ta hand om, men vi vet att mängderna mikroskopiska plastpartiklar ökar i våra hav.

  • När mikroplaster spolas ut i avloppen så passerar de ofta reningsverken. Partiklarna fortsätter vidare till sjöar och hav där de äts upp av musslor, fiskar och andra djur och förorsakar skador. En del mikroplaster bryts gradvis ner till ännu mindre partiklar av solljus och kan då frigöra olika ämnen.

  • Det har varit stort fokus i medier över hela Europa om förekomsten av mikroplaster i kosmetika och de miljömässiga problem de kan ställa till med det senaste året. Många har hört av sig till Svanen och undrat över våra krav. Med ett omedelbart förbud vill vi visa vi tar problemen med mikroplaster på stort allvar.

  • Svanen har ställt frågan till alla företag med kosmetikalicens och resultatet tyder på att det inte verkar finnas i några av dagens befintliga Svanenmärkta produkter. Därför borde det inte innebära något problem att införa förbudet med omedelbar verkan.