Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen först i världen begränsa växthusgaser i platt-TV och datorer

Svanen är den första miljömärkningen i världen som ställer krav på en minskning av utsläppen av växthusgaser som används vid tillverkning av LCD-skärmar. Med de nya kraven för dator och TV måste tillverkaren ta ansvar för att minska klimatbelastningen av två gaser som är mycket potenta.

Svanen ställer krav på reningsutrustning av de potenta växthusgaserna kvävetrifluorid (NF3) och svavelhexafluorid (SF6) vars användning ökar kraftigt i industrin.

– Vi skärper kontinuerligt kraven utifrån nya vetenskapliga rön så att konsumenter kan vara säkra på att de gör ett bra val för klimat, hälsa och miljö, säger Ove Jansson.

Kvävetrifluorid används vid tillverkningen av LCD-skärmar till platt-TV och datorer. Användningen har accelererat då den mycket kraftfulla växthusgasen har varit ett alternativ till gaser som regleras i Kyotoprotokollet. Först i år har kvävetrifluorid tagits med i Kyotoprotokollet bland de gaser som ska begränsas.

Hormonrubbande sladdar

Andra nyheter i kriterierna är att den externa strömkabel, som levereras med apparaten, inte får innehålla ftalater, hormonrubbande mjukgörare. Cancerogena, mutagena och reproduktionsstörande flamskyddsmedel förbjuds.

Svanen ställer även krav på att datorer och TV ska vara energieffektiva. De ska vara lätta att uppgradera, återanvända och återvinna.

För mer information, kontakta:

Ove Jansson, miljöhandläggare, Svanen:
Tel: 0707 - 44 08 39

Anna Norberg, pressansvarig, Svanen:
Tel: 0762 - 62 54 90