Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Ökad grön offentlig upphandling 2013

Sju av tio kommuner, landsting, statliga bolag och myndigheter ställer miljökrav vid upphandling. Det visar Naturvårdsverkets nya undersökning Miljöanpassade inköp- Verktyg för att nå de nationella miljökvalitetsmålen. Förra gången Naturvårdsverket ställde frågan var det 57% som ställde miljökrav så andelen har ökat.

Anders Wijkman under Svanens seminarium om grön upphandling i Almedalen 2013
Svanen arrangerar debatter, som här i Almedalen 2013, om hur vi ska nå en mer miljöanpassad offentlig upphandling.
Andra positiva trender är att 78 % väljer de miljöbästa produkterna vid avrop från ramavtal, jämfört med 52 % 2009. Siffrorna är inte helt jämförbara dock, då statliga bolag liksom ambassader numera också tilllfrågas.

– Vi ser en positiv trend, speciellt hos de statliga bolagen som arbetar mot hållbarhetsmål. Intresset för vårt inköpsnätverk har ökat och antalet statliga bolag som gått med har fördubblats, säger Petra Schagerholm, Svanens nätverk för inköp med omtanke. Syftet med Svanens nätverk är att få företag och organisationer att mötas och få inspiration och kunskap att öka andelen miljöanpassade inköp. Nätverket är öppet för alla.

Miljöanpassade inköp är ett viktigt styrmedel för att bidra till att Sverige ska nå de nationella miljökvalitetsmålen liksom det så kallade Generationsmålet som är "Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser."

Men det finns fortfarande många utmaningar att lösa; utbildning till exempel. 64 % säger att det största hindret för miljöanpassade inköp är bristande kunskap.

Läs mer i Naturvårdsverkets rapport

Generationsmålet

Svanens nätverk för inköp med omtanke