Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Tyck till om Svanenmärkt bröd & bagerier

Nu har remissen skickats ut för bröd och bagerier och det är öppet för alla att lämna sina synpunkter på de föreslagna kriterierna. Kriterierna skickas ut till flera hundra mottagare i de nordiska länderna.

Varför har Svanen tagit fram kriterier för bröd och bagerier?

Bagerier och bröd– Produktionen av livsmedel har en stor miljöpåverkan. Idag finns råvarumärkningar (ekologiska) och sociala och etiska märkningar, men ingen märkning som tar upp hela livscykelaspekten och dessutom inbegriper hälsoaspekten. Det gör Svanen, så vi fyller en viktig lucka för att vi ska styra mot bättre processer och produkter, säger Eva-Lotta Lindholm, miljöhandläggare Miljömärkning Sverige.

Hur bidrar Svanens krav till en hållbar brödproduktion?
– Ett viktigt mål är att reducera energiförbrukningen i bageriet och stimulera till en ökad ekologisk produktion. Så ju mer ekologiska råvaror, desto mer premieras bageriet när vi granskar verksamheten. Vi ställer även krav emballage, transporter, rengöringskemikalier, arbetsmiljö och avfallshantering liksom insatser för att minska svinnet, säger Eva-Lotta Lindholm.

Synpunkter måste skickas in senast 4 mars 2013. De kommer sedan att behandlas av respektive nationell nämnd och beslutas därefter i den nordiska miljömärkningsnämnden.

Kontaktperson: Eva-Lotta Lindholm
E-mail: eva-lotta.lindholm@svanen.se,
Tel: 08-55 55 24 00/57