Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Miljömärkt semesterboende ger hög status

När svensken turistar är det flyget som gäller framför tåg eller buss. Vid valet av transportsätt är miljöfrågan ointressant. Däremot kan det ge status att välja ett miljömärkt boende. Detta konstaterar Therese Hedlund i en avhandling vid Handelshögskolan i Umeå.

Therese Hedlund– Genom att välja ett miljömärkt boende kan man visa andra att man vill och kan betala för ett boende som är mer fördelaktigt för miljön, ett beteende som kan ge status i dagens samhälle, menar Therese Hedlund.

Att välja ett Svanenmärkt hotell kan alltså ge pluspoäng i sociala sammanhang. Att det dessutom är bra för miljön ses säkerligen som en bonus. Även om det för oss självklart är den viktigaste aspekten.

– Så länge människor väljer att bo på Svanenmärkta hotell spelar motivationen ingen större roll. Om det är för att det ger status eller för att man är en engagerad miljökämpe är irrelevant. Resultatet blir i slutändan detsamma – ett bra val ur miljösynpunkt och ett boende som ger så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Susanne Hellman, ansvarig för Svanenmärkta hotell i på Miljömärkning Sverige.

Ett Svanenmärkt hotell behöver absolut inte vara dyrare än ett icke-miljömärkt. Det finns Svanenmärkt boende i alla prisklasser från enklare vandrarhem till 5-stjärniga hotell. Utbudet är brett, det finns över 300 Svanenmärkta anläggningar i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Läs mer om avhandlingen

Las mer om Svanenmärkta hotell och vandrarhem