Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Barnvänligt boende vid Bällstaån

På bostadsutställningen i Annedal, där Stockholm och Sundbyberg möts, invigdes nu Veidekkes Svanenmärkta flerbostadshus bostadsrättsföreningen Strandlyckan. Veidekke är ensamma om bygga Svanenmärkt hus på bostadsutställningen i Annedal.


Ragnar Unge och Johnny Kellner.
Huset ligger vid Bällstaån och ett generöst trädäck och strandpromenad gör att vi kommer nära vattnet. Träd och grönska, bra stadsplanering där tunga transporter hålls utanför området och såklart många lekparker, förskolor och skolor gör området till ett attraktivt boende för barnfamiljer.

Det är fullt av besökare när Svanens vd Ragnar Unge och hans medarbetare Christina Sundkvist och Sara Bergman besöker visningslägenheten tillsammans med Johnny Kellner, teknik- och miljöchef på Veidekke. Snart anländer ett hundratal inbjudna kunder till Veidekke, som ska gå på rundvandring och lyssna till seminarier kring hållbart byggande.


Annedal, söder om Sundbyberg, utvecklas från industriområde till attraktiv bostadsstadsdel.
När vi kliver in i den ljusa fyrarummaren så möts vi av ett ljust kök, Svanenmärkt från Myresjökök. Lägenheten är trivsamt inredd med en blandning av gammalt och nytt. På tv:n kan den boende kolla sin egen elförbrukning till exempel och jämföra med vad grannarna förbrukar i snitt. Annars är det ingen större synlig skillnad mellan en Svanenmärkt lägenhet och en som inte miljömärkt. Svanen ställer krav på byggmaterial, ventilation, byggprocess och energiförbrukning så att husen är energieffektiva med en hälsosam inomhusmiljö.

– Att vara men inte synas, är vårt motto. Skillnaden sitter i tekniken och i materialet, säger Johnny Kellner.

Fyrarummaren kostar 3 150 000 kr plus en månadsavgift på 5 500:-. Den är såld liksom övriga 70 lägenheter i Strandlyckan.

– Att bygga Svanenmärkt är inte dyrare. I början fick vi lägga tid på att hitta godkända produkter men nu kommer skillnaden att vara marginell. Bara vi kan behålla vår personal, vi märker att personalen som jobbat i våra Svanenprojekt är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden, ler Johnny Kellner och ser inte särskilt bekymrad ut.


Invigningen av Veidekkes Svanenmärkta hus i Annedal lockade mycket folk, bland annat Svanens hur-handläggare Sara Bergman och Christina Sundqvist.
– För att nå ett hållbart byggande behövs fler hus som brf Strandlyckan. Hus byggda av de främsta material ur miljö- och hälsosynpunkt. Det räcker inte att enbart räkna sparade kWh, utan även faktorer som är svårare att mäta i pengar måste väga tungt, som till exempel kemikaliers påverkan på människa och miljö, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Även bostadsminister Stefan Attefall besökte Strandlyckan och sa att han hoppades att andra byggbolag skulle följa Veidekkes goda exempel inom miljöområdet. Svanen arrangerade under Almedalsveckan 2012 en debatt där byggföretagen fick möta Stefan Attefall. Byggföretagen vill att regeringen ska ta mer ansvar och sätta tydliga mål och riktlinjer.

Svanen pratade hållbart byggande i Almedalen

Fakta Svanenmärkta hus

Veidekkes lågenergihus, TellHus, var det första flerbostadshuset i Norden som klarade Svanens miljömärkning för hus, i augusti 2011 i Västertorp. Det finns för närvarande ytterligare två Svanenmärkta flerbostadshus Söderköping (ModernaHus, Skanska) och i Göteborg (Familjebostäder i Göteborg). Fler är under uppförande. Det finns ungefär 200 Svanenmärkta enfamiljshus (Uniqhus, Skanska).