Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkt hus i Kungälv när Skanska bygger ModernaHus

Idag tas första spadtaget i Ytterby, Kungälvs kommun. Det är Kungälvsbostäder som låter uppföra 28 Svanenmärkta hyresrätter, 17 minuter från Göteborg city. Läget är centralt nära pendeltåg och stor mataffär. Här behöver man ingen bil, ett viktigt argument då Göteborg ska införa trängselavgifter år 2013.

Byggherre är Skanska som ska bygga ModernaHus, företagets Svanenmärkta koncept.

– Nu får vi ett bra koncept till lägre kostnad än om vi byggt ett traditionellt hus. Vi får lägre driftskostnad då husen har 30%  lägre energianvändning än rådande byggnormen. Vi får också bra inomhusklimat och dessutom kan vi visa för våra hyresgäster att vi satsar på miljön. Det är viktigt, vi kan aldrig göra nog mycket för att minska den påverkan vi har på miljön, säger Bo Genvad, Kungälvsbostäder.

Hyrorna i nyproducerade lägenheter får inte vara för höga då blir det svårt att hyra ut. I Ytterby kommer hyrorna att landa på 7 900:- för en 3:a på 68 m2,  en 3:a på 80m2 ligger på 9 900 kronor.

Att bygga Svanenmärkt, är alltså inte dyrare för Kungälvsbostäder. Fler kommunala bostadsbolag runt om i landet satsar också på att bygga Svanenmärkt. Skanska har nu kunder från: Söderköping (Ramunderstaden), Ludvika (LudvikaHem), Linköping (Stångåstaden), Ytterby, (Kungälvbostäder).

Fast vissa företag tror att det är dyrare att bygga miljömärkt. Oro för kostnader är en av de främsta orsakerna till att företag inte är intresserade av miljömärkningar och certifieringar. Det visar Grönt byggindex 2011, en marknadsundersökning om hållbart byggande som Skanska låtit göra. De som svarade var personer i olika beslutfattande positioner:, vd, fastighetsansvarig styrelseordförande m.fl. 65%  kom från privat sektor, 35% från offentlig sektor.

En majoritet av de svarande anser dock att grönt byggande är bra för företagets image, ger högre mervärde på fastigheten, och innebär lägre driftskostnader. Svanen är tillsammans med Passivhus den mest kända certifieringen för hus.