Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen med på Rio +20

Den här veckan öppnar konferensen som ska svara på de stora hållbarhetsfrågorna. På plats i Rio de Janeiro finns Mia Rahunen, seniorrådgivare på Nordiska Ministerrådet. Mia arbetar med hållbar utveckling och med att koordinera arbetet med Svanen.


Mia Rahunen.
Nordiska ministerrådet, NMR, grundade Svanen för mer än 20 år. Dagens ämne är kopplingen mellan miljömärkning och hållbar upphandling och hur det kan främja grön ekonomisk tillväxt.

– Offentlig sektor borde föregå med gott exempel för en hållbar upphandling. Vi ser fram emot ett dynamiskt erfarenhetsutbyte mellan nordiska ministrar och Brasilien och Chile idag. Det är väldigt kul att vi kan fånga upp så många ministrar redan dag ett, berättar Mia Rahunen.

Samtalet är en del i det arbete som redan har påbörjats med länderna i den så kallade Sydkonen. Argentina, Chile, Brasilien, Paraguay och Uruguay är inspirerade av den nordiska miljömärkningen och planerar att göra en egen variant.  Projektet genomförs tillsammans med UNEP, The United Nations Environment Program.

– Det handlar inte om att exportera Svanen som vi har den här i Norden, utan att vi bidrar med vårt kunnande och erfarenheter. Arbetet måste anpassas efter lokala förhållanden. Vad som är en styrka här, kan vara en nackdel i andra länder. Ett exempel är kopplingen miljömärkningen och regeringen, som i Norden skänker ökad trovärdighet medan en annan organisation kan fungera bättre i andra samhällen, säger Mia Rahunen.

Läs mer om höstens workshop 

Skänk ett ord till samtalen i Rio, låt dig först inspireras av filmen