Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första svanenmärkta tvätteriet i Göteborg

Nu har familjeföretaget Göteborgs Tvätt & Textilleasing AB klarat Svanens kriterier för tvätterier. Företaget är därmed först i Göteborg med Svanenmärkt tvätteriservice, vilket innebär största möjliga hänsyn till miljö, klimat och hälsa.

– Vi är väldigt glada över att över att ha klarat kraven och räknar med att Svanenmärkningen kommer att ge oss nya kunder och öka vår omsättning. Svanen är ett välkänt märke och ett effektivt sätt att visa upp vårt miljöarbete, säger Kristofer Jaldin, VD och miljöansvarig för Göteborgs Tvätt AB.

Företaget hanterar årligen cirka 750 ton textilier och har kunder inom inom hotell, restaurang, industri och service.

– Det är positivt att nu får Göteborgs privata som offentliga företag nära till ett Svanenmärkt tvätteri. Det ska vara lätt att välja rätt och det finns stora miljö, klimat- och hälsovinster att göra i tvätteribranschen, som omsätter tre miljarder kronor årligen i Sverige, säger Per Sandell, handläggare Miljömärkning Sverige.

Svanen ställer krav på tvätteriets energianvändning och även på utsläpp som till exempel andelen koldioxidutsläpp. En annan stor miljöbelastning är vattenförbrukningen som också begränsas. Kemikalier som till exempel kan orsaka cancer, allergier eller störa fertiliteten får inte användas. Transporter är också reglerade, i form av vilken typ av fordon som får användas liksom chaufförernas körstil, de ska köra på ett bränslesnålt sätt.

För kommentarer:

Kristofer Jaldin, miljöansvarig Göteborgstvätt, mobil 0704-26 28 17.

Per Sandell, miljöhandläggare Miljömärkning Sverige, 070-866 17 63.

Läs mer om Svanens krav på tvätterier