Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Fira en grönare semester med Svanen

Sommaren står för dörren och vad du än har för planer för semestern är möjligheterna att njuta med grönt samvete större än någonsin. Oavsett om du tänker fixa med huset och trädgården, hänga på stranden eller stanna inomhus och följa Sverige under EM och OS.

För hemmafixaren:

Svanenmärkt målarfärgÄr det äntligen dags att ta tag i de där projekten som blivit liggande hela året? Måla om? Bygga altanen? Byta fönster? Eller bara klippa gräset och påta i trädgården? Byggvaruhusen är fulla av Svanenmärkta produkter för den miljömedvetne hemmafixaren.

Det finns både Svanenmärkt utomhus- och inomhusmålarfärg. Dessa får inte innehålla höga halter av hälso- och miljöfarliga lösningsmedel vilket gör att de inte ger upphov till de hälsorisker som färger traditionellt är förknippade med.

Svanenmärkt hållbart trä fungerar utmärkt till altanerOm en ny altan står högt upp på att-göra-listan föreslår vi att du bygger den av Svanenmärkt trätrall som är ett alternativ till konventionellt impregnerat trä där tungmetaller ofta används för att förhindra att träet angrips av svamp. Svanenmärkt trall upphettas till drygt 200 grader. Värmen gör träet formstabilt, vatten och kåda tränger ut ur träet och det blir motståndskraftigt. Samtidigt får träet en mörkare färg och kan liknas vid mer exklusiva träslag.

Svanenmärkta fönster från Svenska FönsterSvanenmärkta fönster ska vara värmeisolerade för att minska energiåtgången när man värmer upp sitt hus. Att byta till energieffektiva fönster är en av de mest lönsamma investeringar en husägare kan göra. Svanen ställer också krav på träråvaran och de kemiska produkter som ingår.

Oavsett vad som händer i sommar måste gräsmattan klippas minst ett par gånger. Varför inte låta en Svanenmärkt gräsklippare göra jobbet? Den uppfyller höga krav för utsläpp av avgaser, vibrationer och buller. De kemikalier som används vid tillverkningen är utbytta mot mindre miljöbelastande.

Svanenmärkta leksaker till stranden

Svanenmärkta plastleksaker från DantoyDe senaste åren har larmrapporterna om skadliga ämnen i leksaker och det har inte alltid varit lätt att göra bra val ur miljöhänsyn. Men sedan ett tag tillbaka finns Svanenmärkta leksaker från Brio och Dantoy i välsorterade affärer som Toys r Us och BR Leksaker. De uppfyller Svanens stränga hälso- och miljökrav gällande material, träråvaror, ytbehandling och god hållbarhet.

Ut och resa?

Om det där med att renovera huset inte lockar och du kanske lämnar hemmet helt och hållet, välj då ett av alla de Svanenmärkta hotellen runt om i Norden. De har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete och har genom ett långsiktigt miljötänkande och engagerad personal minskat användningen av kemiska produkter och även sänkt vattenförbrukningen.

Kvar hemma i soffan?

Ingen kan klandra dig om du trots solsken och ovårdad gräsmatta ändå väljer tv-soffan i sommar. Huruvida Zlatan gör mål mot England eller om det blir några svenska medaljer i OS tar du bäst reda på framför en Svanenmärkt tv. De har låg energiförbrukning och innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen. Svanenmärket är också ett bevis för att de är helt fria från kvicksilver och att användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier är minimerad.

Trevlig sommar önskar vi på Svanen!