Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. God jul och gott nytt år

När 2012 nu lider mot sitt slut ser vi på Miljömärkning Sverige tillbaka på ett rolig och spännande år. Vi tar nu lite välbehövlig jul-ledighet och laddar batterierna inför ett minst lika bra 2013. Vi är tillbaka i början av januari igen. God jul och gott nytt år!

2012 i korthet:

Här är ett urval av alla de evenemang vi anordnade i år. Nu tar vi gemensam sats mot ett nytt miljömärkningsår 2013 med många evenemang, seminarier och roliga nyheter. Hoppas vi ses!

Svanen på Folkfest för klimatet i Tensta
Det är viktigt att nya svenskar får information om miljömärkning, så att de har möjlighet att välja produkter som är bra för miljö och den egna hälsan. Därför deltog Svanen med material på många olika språk, när Stockholms stad arrangerade en klimatfest utanför Tensta Konsthall.

Hållbarhet en statlig angelägenhet
Idag är det få av Sveriges statligt ägda bolag som väljer miljömärkt vid sina inköp. Därför har Svanen under året utmanat de statliga bolagen att ställa om sina inköp och i samband med detta bjöd vi in dem in till en halvdag på Berns i Stockholm.

Seminariets huvudtalare, Emma Ihre, som ansvarar för hållbart företagende på Finansdepartementet menar att hållbarhet är en statlig angelägenhet. Hon spådde att statligt ägda bolag kommer att arbeta mer strategiskt med hållbarhetsfrågor i framtiden

De 55 statligt ägda bolagen omsätter 580 miljarder kronor och är sammantaget en av Sveriges största arbetsgivare. Svanen kommer att fortsätta påverka de statliga bolagen i hållbar riktning, bland annat genom att få dem att bli medlemmar i Nätverket för inköp med omtanke.

Svantätt på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg
Inför förra årets Bokmässa startade Svanen Bokuppropet för att visa förlag att det finns en efterfrågan på miljömärkt litteratur. Nu har det gett resultat.

– Jag har sett alla möjliga typer av böcker, det visar att förlag kan begära att boken är Svanenmärkt nästan oavsett vad man har för krav på bokens utseende och egenskaper, säger Ingela Hellström, ansvarig för tryckerier på Svanen.

Precis som förra året delade Svanen monter med Pärspektiv förlag som drivs av meteorologen, miljödebattören och författaren Pär Holmgren.

Svanen i Almedalen: Hur når vi ett hållbart byggande?
Idag är det byggbranschen som leder utvecklingen mot energieffektiva bostäder med en sund inomhusmiljö. Regeringen kritiseras för att vara passiv. Svanen bjöd därför in till samtal där bostadsminister Stefan Attefall fick möta Svanens pionjärer för Svanenmärkta flerbostadshus: Anna Forsberg, Skanska Nya hem (andra från vänster), Johnny Kellner, Veidekke Bostad Sverige och Micael Jansson, Familjebostäder i Göteborg. De krävde tydliga mål och riktlinjer för ett hållbart byggande. Samtalet leddes av Christina Lindbäck, styrelseordförande för Miljömärkning Sverige tillika miljöchef NCC, längs till vänster. Från Svanen medverkade Sara Bergman och Ragnar Unge.

– Det är viktigt att det finns tydliga riktlinjer för såväl privata som offentliga beställare. Det behövs fler energisnåla hus byggda av de främsta material ur miljö- och hälsosynpunkt, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Succé för Svanenmärkta biltvättar
Under året ökade antal Svanenmärkta fordonstvättar dramatiskt. Nu finns det hela 36 biltvättar i Sverige.

7-Elevens biltvättskoncept Carewash är den kedja som har flest Svanenmärkta tvättar i Sverige. I november delades certifikat ut till den 16:e anläggningen i Vällingby, som nu klarat Svanens tuffa krav. I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen av tungmetaller och olja med 90 % jämfört med tvätt utan rening.