Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Carewash har flest Svanenmärkta biltvättar i Sverige

7-Elevens biltvättskoncept Carewash är nu den kedja som har flest Svanenmärkta tvättar i Sverige. Idag delades certifikat ut till den 16:e anläggningen i Vällingby, som nu klarat Svanens tuffa krav. Bild bifogas. I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen av tungmetaller och olja med 90 % jämfört med tvätt utan rening.


Nu är det enkelt att julstäda bilen för det finns det 16 Svanenmärkta Carewashtvättar i Sverige, från Luleå till Arlöv. Här får Fredrik Törnberg, t v på bilden, köpman på Carewash Vällingby, motta certifikat för att hans biltvätt klarat Svanens krav. Magnus Carlsson, vd Reitan Convenience Sweden AB, Ragnar Unge, vd Svanen, och Magnus Olsson, vd Washtec. (sett fr v th)
– Det är väldigt tillfredställande att en rikstäckande aktör satsar på att miljömärkta sina tvättar. Nu får konsumenter från Luleå till Arlöv möjligheten att välja en modern biltvätt istället för en anläggning med bristfällig utrustning eller att tvätta bilen själv hemma på gatan. Det innebär minskad påfrestning på sjöar och vattendrag och inte minst den egna hälsan, säger Ragnar Unge vd Miljömärkning Sverige.

Olja, tungmetaller, små partiklar, kemikalier som lagrats på bil och däck hamnar på hud och i lungor när bilen tvättas på gatan. Resten rinner ut med dagvattnet och lagras i mark och vatten. Därför arbetar till exempel flera kommuner med förebyggande åtgärder för att få konsumenter ändra beteende och välja bort tvätt på gatan.

– Vi är väldigt glada för att kunna erbjuda våra kunder en möjlighet att tvätta bilen med största möjliga hänsyn till hälsa och miljö. Det ska vara lätt att välja rätt och Svanen är ett välkänt miljömärke hos konsumenter. Vårt långsiktiga mål är att samtliga 82 tvättanläggningar ska klara Svanens krav, säger Magnus Carlsson, vd Reitan Convenience Sweden AB, ägare till 7-Eleven.

Det finns sammanlagt 36 stycken Svanenmärkta biltvättar i Sverige och Carewash står nu för nästan hälften.

För mer information, kontakta:

Håkan Frost, Miljöchef Reitan Convenience Sweden:
E-post: hakan.frost@reitanservicehandel.se

Pehr Hård, Miljöhandläggare fordonstvättar, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 85
E-post: pehr.hard@svanen.se

Anna Norberg, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se