Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen på Stora Butiksdagen i Västerås

Idag delar Svanen ut licens till ICA Supermarket Grytan i Västerås, som har klarat de nya kraven. Det sker idag Stora butiksdagen i Västerås, Aros Congress Center, klockan 15, i samband med att filmen Klimatsmart = Plånbokssmart, om butikens energiarbete, visas.

– För många butiker är miljöfrågan komplex och Svanenmärkningen fungerar som en guide och hjälper butiken att alltid ligga i framkant när det handlar om hållbarhetsfrågor, säger Per Sandell, ansvarig för butiker på Miljömärkning Sverige.

Svanenmärkta butiker kan spara in utsläpp från 17 700 bilar
Kraven för att bli Svanemärktdagligvarubutik har skärpts vad gäller energi, avfall och sortiment. Samtliga 400 Svanenmärkta butiker skulle kunna spara in motsvarande 53 308 ton koldioxid/ år på att uppnå Svanens energikrav. Det motsvarar utsläppen från 17 700 personbilar.

För kommentarer: Per Sandell 0708- 661 763, ansvarig för butiker på Miljömärkning Sverige.

Presskontakt: Anna Norberg, 0762-62 54 90.

Fakta om Energiverktyget
Energiberäkningarna gjordes med det sk Energiverktyget. Verktyget har testats på ett antal butiker runt om i Norden. Ett slumpmässigt urval av det totala antalet testbutiker gjordes och efter att ytterligheter i form av butiker med extremt höga – eller låga värden tagits bort, återstod 19 butiker. Beräkningar på dessa kvarvarande 19 butiker visar att en svensk dagligvarubutik i medeltal kan spara 136 ton koldioxid per år.

Beräkningarna bygger på:
Varje använd kilowattimme el motsvarar 350 gram utsläppt CO2. Varje använd kilowattimme fjärrvärme motsvarar 100 gram utsläppt CO2. Varje liter använd bensin motsvarar 2 360 gram utsläppt CO2. En bil som kör 1 500 mil per år använder 1 300 liter bensin.

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och EU:s motsvarighet EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Läs mer om Svanenmärkta dagligvarubutiker här.