Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Miljömärkning växer i Kina

Under ett kontrollbesök i Kina passade Svanens utsända på att träffa den kinesiska miljömärkningen China Environment United Certification Center, CEC. 35 000 miljömärkta produkter vittnar om att miljöfrågan är viktig i Kina.

Inför att en produkt får märkas med Svanen kontrollerar vi hur produkten har tillverkats på plats i fabriken. Det gäller också när ett utländskt företag eller ett svenskt företag med produktion utomlands ansöker om att Svanenmärka sina produkter. Nyligen åkte representanter från Svanen till Kina för ett sådant kontrollbesök och hann då också träffa den kinesiska miljömärkningen CEC för att diskutera framtida samarbetsformer.

Kinas miljömärkning har under sina 15 år hunnit bli väldigt etablerad. Visserligen måste offentliga institutioner enligt lag alltid köpa miljömärkta produkter inom vissa produktgrupper vilket är vanligt i Asien. Men det faktum att CEC-märket sitter på över 35 000 produkter vittnar ändå om att det finns ett stort intresse för miljöfrågor och hållbarhet även i Kina.

– Kännedomen bland konsumenterna är ännu inte på samma nivå som Svanens här i Sverige men vi fick ändå intrycket av att medelkinesen är intresserad av miljö och av att köpa miljömärkta produkter, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef för dagligvaruhandeln på Svanen som tillsammans med Cathrine Westerlind, produktansvarig för bland annat möbler var med under kontrollbesöket i Kina och fortsätter:

– Den enskilt största miljömärkta produktgruppen i Kina är möbler och inredning men CEC finns också på ekologisk mat till skillnad från Svanen.

– Det finns också ett stort intresse från kinesiska företag att hitta europeiska miljömärkningar att samarbeta med som Svanen, EU Ecolabel och tyska Blaue Engel, för att höja anseendet på sina produkter i Europa, berättar Karin Carlsson.

För mer information, kontakta:

Karin Carlsson, affärsområdeschef dagligvaruhandeln på Svanen:
Telefon: 08 - 55 55 24 23
E-post: karin.carlsson@svanen.se