Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Kavat lanserar miljömärkta damskor

Tidigare var miljömärkta skor bara vikta åt de allra yngsta. Men nu lanserar skoföretaget Kavat sin första kollektion med hållbara skor som är märkta med EU Ecolabel och som riktar sig till vuxna.

Kavat Skofabrik lanserar en damkollektion märkta med EU Ecolabel– Vi har länge hållit på med barnskor men när vi såg att de största storlekarna oftast köptes av barnens mammor förstod vi att det också fanns ett intresse för en miljömärkt damkollektion, säger Calle Carlsson, kvalitetsansvarig på Skofabriken Kavat.

Två modeller finns nu till försäljning i välsorterade skoaffärer och i Kavats egen webbshop. Dels ”Pia” en hög stövel som finns i fyra olika färger; naturfärgad, lila, svart och turkos och Amanda, en halvhög stövel i fräck retro-design som också finns i brunt. Båda modellerna är tillverkade i Sverige av vegetabilgarvat skinn från Tärnsjö.

– Färgerna följer samma färgskala som vi jobbar med när vi tillverkar barnskor. Det är viktigt att de är tidlösa så att skorna håller länge och inte blir omoderna efter en säsong, säger Calle Carlsson.

Skor märkta med EU Ecolabel har klarat höga krav på hållbarhet och hög kvalitet. För att få märkas genomgår skorna hårdhänta laboratorietester. Ovanlädret måste hålla ihop ordentligt med sulan. Och skorna ska stå emot påfrestningar som att böjas och nötas på olika sätt.

Miljökraven bakom EU Ecolabel kräver också en stenhård koll på vad alla delar innehåller. Skinnet kommer från en svensk leverantör. Det är vegetabiliskt garvat och fritt från krom. Skorna mals ner och analyseras i laboratorium för att se att allt står rätt till. Inga rester av farliga kemikalier får finnas med.

– Vi har alltid försökt arbeta så miljöriktigt som möjligt och har länge använt ekologiska material i skotillverkningen. Det var också därför vi bestämde oss för att miljömärka våra skor, det finns inget annat sätt att visa att man arbetar miljövänligt än att låta en oberoende part kontrollera skorna, säger Calle Carlsson.

När får vi se miljömärkta herrskor i butikerna?

– Vi har haft många förfrågningar om att också tillverka herrskor men vi har inte hunnit än så länge. Det finns än så länge varken ekologiska eller miljömärkta skor för män så får vi bara tid till det hade det varit roligt att kunna erbjuda också en herrkollektion, säger Calle Carlsson.

Klicka på bilderna för att ladda ner en högupplöst version:

Miljömärkta stöveln Pia, märkt med EU Ecolabel från Kavat Skofabrik Miljömärkta stöveln Pia, märkt med EU Ecolabel från Kavat Skofabrik
Pia, turkos Pia, lila
Miljömärkta stöveln Amanda, märkt med EU Ecolabel från Kavat Skofabrik Miljömärkta stöveln Amanda, märkt med EU Ecolabel från Kavat Skofabrik
Amanda, naturfärgad Amanda, brun

För mer information, kontakta:

Calle Carlsson, kvalitetsansvarig Skofabriken Kavat:
Tel: 019 – 58 73 30
E-post: calle@kavat.com

Karin Carlsson, affärsområdeschef Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 23
E-post: karin.carlsson@svanen.se