Glid ner för backen i en Svanenmärkt pulka

2010-12-08

Den danska leksakstillverkaren Dantoy är först i världen med att Svanenmärka leksaker. Därmed kan föräldrar äntligen göra medvetna val i en annars oöverskådlig leksakdjungel.

Trots att larmrapporterna duggat tätt de senaste åren med varningar om ämnen som skadar både barns hälsa och miljön är det nästan omöjligt att få reda på vad våra barns leksaker innehåller.

– Nu blir det äntligen lättare för föräldrar att göra medvetna val i leksaksbutikerna. Efter många års hårt arbete finns det nu Svanenmärkta leksaker att få tag på, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige AB.

Det danska företaget Dantoy har Svanenmärkt alla sina produkter som består av ren plast, bland annat pulkor, tefat, vatten- och strandprylar, köksleksaker och vippgungor. Leksakerna har klarat tuffa miljökrav. De är gjorda i plasterna polyetylen (HDPE) och polypropylen (PP) som inte har bisfenol A eller mjukgörande ftalater i sig. Svanen har också kontrollerat att leksakerna uppfyller gällande säkerhetsregler för CE-märkningen inom EU.

– Med Svanen vill vi visa att vi tar ansvar och att våra produkter lever upp till hårda krav. Vi hoppas också att det kan påverka leksaksmarknaden att bli mer transparent, säger Jacob Falck Hansen, administrativ chef på Dantoy.

De Svanenmärkta leksakerna finns att köpa i välsorterade leksaksaffärer, i vissa större livsmedelsbutiker samt hos grossister av leksaker till förskolor.

Klicka här för högupplösta bilder:

Svanenmärkta leksaker från Dantoy Svanenmärkta leksaker från Dantoy Svanenmärkta leksaker från Dantoy

Läs mer om Dantoy på http://www.dantoy.dk/