Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Samsung miljömärker hundratals LED- och LCD-tv

Nu blir 237 modeller av Samsungs LED- och LCD-tv miljömärkta med EU Ecolabel - EU:s miljömärkning. Kraven för EU Ecolabel på tv har nyligen skärpts och Samsung tillhör de första företagen som klarat de nya klimatsmarta kraven.

– Att välja en miljömärkt tv är ju ett tydligt sätt att aktivt göra skillnad. Att energibesparingen dessutom syns med pengar kvar i plånboken gör ju inte saken sämre, säger Andreas Bratt, nordisk produktchef för tv på Samsung.

För att en tv ska kunna märkas med EU Ecolabel (tidigare kallad EU-Blomman) ska den främst dra så lite energi som möjligt. Genom låg energianvändning både när teven är på och i viloläge, minskas påverkan på klimatet. Även kraven på att teven ska vara lätt att återvinna gör att mindre olja och metaller förbrukas och därmed minskar bidraget till växthuseffekten. I en tv märkt med EU Ecolabel är också användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier minimerad, till exempel är vissa hormonstörande flamskyddsmedel förbjudna.

– Kraven har skärpts främst på energianvändning och är redan nu harmoniserade med EU:s senaste förordning för tv-mottagare inom ekodesign direktivet (EuP). Endast de tv-apparater som är bland de energieffektivaste kan bli märkta, säger Ove Jansson, produktansvarig för tv på Miljömärkning Sverige.

Andra områden där kraven har skärpts är innehåll av miljö- och hälsofarliga ämnen i plaster samt minskad tillåten halt kvicksilver i skärmar och datorer.

Förutom EU Ecolabel, har Samsung dessutom Svanenmärkt alla LED-tv sedan tidigare.

Följande Samsung-tv berörs av miljömärkningen EU Ecolabel. LCD-tv: 4, 5, 6 och 7-serien mellan 26 och 55 tum. LED-tv: 6, 7 och 8-serien mellan 32 och 55 tum.

För mer information, kontakta:

Ove Jansson, produktansvarig för tv-apparater, Miljömärkning Sverige:
Tel: 0707 - 44 08 39

Anja Grundberg, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 0708 - 65 51 36

Erik Johannesson, nordisk pr-chef, Samsung Electronics:
Tel: 0709 - 95 56 50

Fakta om EU Ecolabel:

EU Ecolabel (tidigare kallad EU-Blomman) är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-Kommissionen. Märkningen fungerar på samma sätt som den nordiska miljömärkningen Svanen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt. Idag kan 25 olika varor eller tjänster märkas med EU Ecolabel. Miljömärkning Sverige driver arbetet med EU-Ecolabel i Sverige på regeringens uppdrag. Miljömärkning Sverige ansvarar också för Nordens officiella miljömärke Svanen. Verksamheten drivs utan bransch- eller vinstintresse.

Fakta om Samsung:

Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en ledande producent av tv, minneschips, mobiltelefoner och bildskärmspaneler med 164 600 anställda i 61 länder inom två affärsområden. Samsung är i dag ett av världens snabbast växande varumärken. Den konsoliderade försäljningen uppgick under 2008 till 96 miljarder dollar. 6,3 miljarder dollar satsades i forskning och utveckling under 2007. Samsung Electronics Nordic AB omsatte under 2008 sju miljarder kronor. Sedan 1992 har företaget vuxit snabbt, har i dag 320 medarbetare och erbjuder det senaste inom mobiler, ljud och bild, IT-produkter och vitvaror.