Giftfritt i sandlådan och på stranden

Vid en första anblick ser sortimentet av Svanenmärkta leksaker skralt ut. Men faktum är att enda licensinnehavaren, danska Dantoy, har Svanenmärkt 95 procent av sitt sortiment – över 200 olika leksaker för barn i åldrarna 2–6 år.

Trots att larmrapporterna om ämnen som både skadar barns hälsa och miljön duggat tätt de senaste åren är det fortfarande nästan omöjligt att ta reda på vad våra barns leksaker egentligen innehåller.

En Svanenmärkt leksak har däremot kontrollerats och klarat högt ställda krav på råvaror, ytbehandling och med avseende på miljö- och hälsofarliga ämnen. Svanen ställer också krav på att leksaken ska hålla länge.

Miljö och socialt ansvar har redan från starten för 30 år sedan legat danska Dantoy varmt om hjärtat. Men trots att företaget var tidigt ute med en certifiering enligt ISO 14001 fick man kämpa för att kunna märka sina leksaker med Svanenmärket.

– Vi var bättre förberedda än många konkurrenter. Men vi fick ändå arbeta hårt och har lagt ner mycket tid för att kunna klara Svanens krav. Vi fick byta ut vissa råvaror och i något fall helt byta leverantör, säger Jan Mathiasen, försäljningschef på Dantoy.

Men enligt Jan Mathiasen var det värt mödan. I dag används Svanenmärket aktivt i all marknadsföring, på företagets hemsida och i produktkataloger. Även de butiker där leksakerna säljs uppmanas att skylta med Svanen bredvid Dantoys produkter.

– Vi upplever att Svanen är ett väldigt känt märke som ger oss en fördel bland miljömedvetna konsumenter. Och även när vi säljer till kommunala förskolor, som ställer höga krav på dokumentation, är Svanen en stor hjälp, säger Jan Mathiasen.

95 procent av Dantoys sortiment, över 200 produkter har klarat Svanens krav – allt ifrån storsäljare som miniköket och te-servisen till mer säsongsbetonade leksaker som strandens hinkar och spadar och vinterns pulkor. Och i vår är det dags för en stor nyhet.

– Vi kommer närvara på den stora leksaksmässan i Nürnberg i slutet av januari och är väldigt glada att kunna presentera flera roliga nyheter och överraskningar, säger Jan Mathiasen.

Handla Svanenmärkta leksaker till dina barn och er förskola

Dantoys över 200 Svanenmärkta leksaker säljs hos bade förskolegrossister som Lek o Lär, Abaskol och hos Staples.

Är du privatperson och på jakt efter Svanenmärkta leksaker hittar du dem hos större leksaksaffärer som BR-Leksaker och Toys R Us och Liker men också i butiker som ICA Maxi, Åhléns och Coop och Willys och Hemköp.

Ta en titt i Dantoys produktkatalog

För mer information, kontakta:

Jan Mathiasen, försäljningschef, Dantoy
Tel: +45 965 741 03
E-post: jan@dantoy.dk

Martin le Grand, presskontakt, Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 07
E-post: martin.legrand@svanen.se