Spara energi

Genom att få bättre kontroll över er elförbrukning kan ni spara mycket pengar. Visste du till exempel att belysningen står för cirka 25 procent av butikens energianvändning? Nedan följer flera goda tips för hur ni kan effektivisera butikens energiarbete.

 • 1. Använder ni butikens spotbelysning effektivt?
  Rätt belysning säljer, men se till att butikens spotbeslyning används där den behövs och inte av slentrian. Ta bort spotar som inte behövs och säkerställ att de som är kvar är rätt riktade. Det är inte ovanligt att man om vartannat ökar allmänbelysning och spotar eftersom det ena minskar effekten av det andra. Istället för att öka belysningen kan ni lyfta fram de varor som önskas genom att minska belysningen runtomkring.
 • 2. Vad är det som lyser?
  Har du koll på från vilken generation din belysning är. Kanske har du kvar de gamla klassiska T8 lysrören? Varför inte kontrollera om det går att byta ut armaturen till något nytt? Det handlar säkert om en stor investering, men på sikt en stor besparing.
 • 3. Belyser ni dammråttorna?
  Tyvärr är det väldigt vanligt att butikens hyllor är ommöblerade och att butikens belysning inte fick följa med. Således slösas mängder av kWh bort på att belysa hyllans ovansida och inte varor och golv.
 • 4. Finns behovet av full belysning innan öppning?
  Främsta skälet till maxad belysning är kunderna. Så varför maxa innan kunderna kommit innanför dörrarna? Ibland finns behovet för ordentlig städning. I andra fall finns tekniska begränsningar. I de flesta fall finns det något man kan ändra på för att minska belysningen innan försäljningen börjar för dagen. Tillhör butiken de som städas på natten? Undersök då noga om det inte går att ändra tiden för städning. Att inte behöva belysa butiken hela natten kan spara mycket pengar.
 • 5. Är några av gardinerna till era kylar och frysar trasiga?
  Byt och laga dessa. Kylsystemet står för ca 50 procent av butikens energianvändning
 • 6. Hur många pluggindiskar finns i butiken egentligen?
  Klart det kan vara smidigt med en och annan pluggindisk. Du vet säkert också att de flesta av dessa inte alls är energieffektiva. Gör en plan för hur butiken på sikt ska vara inredd utan pluggindiskar.
 • 7. Är kylsystemet tätt?
  Du tänker säkert på om kylsystemet läcker köldmedier, men glöm inte att se till att öppningar till kyl- frysrum har ordentlig tätning\dörrar\ridåer!
 • 8. Har ni optimerat allt?
  Din servicepartner för kyla har säkert gjort vad de kunnat. Och säkert har ventilationsfirman varit där och skruvat för att optimera ventilationen. Nästa gång se till att båda företagen är i butiken samtidigt så att de får göra vad som är optimalt för din elräkning, inte för respektive system.
 • 9. Har ni fortfarande inte satt på lock på dina frysar?
  Gör en konkret plan för att göra det. Glöm inte att involvera din kylfirma så de kan göra nödvändiga justeringar av systemet.
 • 10. Proffs på energi?
  Du är med all säkerhet proffs på att driva butik och sälja mat. Men hur vet du att din butik inte förbrukar mer energi än den borde. En inventering som Svanen gjort visar att genomsnittsbutiken förbrukar 70 procent mer energi än den skulle kunna. Varför inte anlita en konsult som kan utreda och kommer med förslag. Ett bra tips är att bara anlita / köpa tjänster och produkter av konsulter som kan lämna skriftliga garantier på att deras förslag håller vad de lovar.
 • 11. Nattvandra i butiken!
  Det är inte bara när butiken är öppen för kunder som elmätaren snurrar för fullt. I många fall snurrar den även fort på natten. Be din elleverantör om information om hur mycket el butiken förbrukar per timme. Antagligen är förbrukningen högre än du tror. Åk sedan till butiken mitt i natten och kontrollera varför. Det finns säkert flera lampor och prylar som är på i onödan.
 • 12. Månadsvis uppföljning
  Du har säkert mycket god överblick över hur er försäljning ökat (eller minskat) under de senaste åren och månaderna. Men har du kontroll över hur din energianvändning har förändrats över tiden? Kontakta de som äger elnätet fram till butiken och be om förbrukningshistorik så långt de kan leverera. Oftast är det en långsamt stigande kurva. Med denna information gör två saker: 1) se till att du även fortsättningsvis får denna information, så att du kan se om något dramatiskt händer. Kalla det en försäkring. 2) Bestäm dig för att kurvan inte ska öka mera! Gör en plan för hur du ska bli mer energieffektiv.
 • 13. Var kommer värmen ifrån?
  Att säkerställa att du har den smartaste uppvärmningsformen för din butik beror på en mängd faktorer. Värt att reflektera över är att: 1.Om uppvärmning ingår i din hyra och du samtidigt har mycket värme över från butikens kylsystem kanske du kan få en lägre hyra genom att bara använda din egen värme. 2.Har du kallhyra och värmer butiken med värme från kylsystemet kan det vara värt att dubbelkolla att värmen omhändertas på bästa sätt. Fel sätt kan påverka din elförbrukning. 3. Har du kallhyra och köper fjärrvärme? Undersök då om inköpen av fjärrvärme kan minska ifall du omhändertar värmen från kylsystemet på rätt sätt. 4. Sist men inte minst- Glöm inte att minska behovet av värme. Det gör du lättast genom att sätta lock och dörrar på era kyldiskar.
 • 14. Är datorskärmen du just nu tittar på påslagen ofta?
  Det finns säkert väldigt många datorskärmar i din butik. Överväg att byta till mer energisnåla. Detta gäller inte bara skärmar, utan även datorer och annan kontorsutrustning. Om det är jobbigt att stänga av alla prylar på kvällen kanske det kan vara aktuellt att koppla flera till ett grenuttag för att förenkla avstängning.
 • 15. Var satsar ni det ni vunnit?
  Det är tyvärr väldigt vanligt att butiker investerar vunnen energieffektivitet i ytterligare kyldiskar, spotbelysning eller reklam-tv-skärmar. När du väl gjort investeringar och blivit mer energieffektiv – ta chansen och investera pengarna du sparat i till exempel din personal, ytterligare effektivisering eller varför inte lägre priser på dina varor.
 • 16. Köper ni förnybar el?
  Marknaden för el påverkas av samma krafter som marknaden för fullkornsprodukter (som blivit så populära). Om du köper förnybar el (dvs el från vind, vatten, sol m.m) går dina pengar till företag som satsar på dessa energikällor! Om dina pengarna går till företag som säljer förnybar el så är du med och påverkar vilken energikälla de säljer i framtiden.